TOŢI CETĂŢENII CARE AU CÂINI SUNT OBLIGAŢI SĂ ÎI ÎNREGISTREZE ŞI STERILIZEZE

Iubitori de animale care au câini de rasă comună sunt obligaţi până la 1 ianuarie 2015, să îi înregistreze şi să îi sterilizeze. În caz contrar, riscă amenzi de până la 10.000 de lei. Mulţi cetățenii nu se înghesuie să se conformeze acestei legi. Motivul, sterilizarea costă. Însă oamenii nu cunosc faptul că la Medgidia Asociația Save the Dogs efectuează gratuit aceste sterilizări.

Conform Ordinului nr. 1 din 2014, pentru aprobarea Normelor privind identificarea şi înregistrarea câinilor cu stăpân emis de preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, toţi românii care au câini sunt obligaţi să-i înregistreze în Registrul de evidenţă a câinilor cu stăpân şi să-i castreze. Odată cu înregistrarea, câinilor li se aplică un microcip, cu o serie unică, ce va fi trecută în registru şi în carnetul de sănătate al animalului.

Această microcipare le va da posibilitatea poliţiştilor să identifice atât câinele, cât şi stăpânul, al cărui cod numeric personal va fi trecut în noul carnet de sănătate al animalului. Proprietarul ar putea fi amendat în cazul în care abandonează câinele sau dacă animalul muşcă pe cineva. Cum văd oamenii această măsură?

Potrivit unui sondaj recent, 25 la sută din proprietarii de câini au declarat că ar vrea să-i sterilizeze. Din această cauză, organizaţiile pentru protecţia animalelor avertizează autorităţile centrale şi locale că trebuie să acţioneze rapid pentru a preveni o avalanşă de abandonuri de câini începând cu anul viitor. Acelaşi studiu arată că jumătate din populaţia României deţine cel puţin un câine.