Arhive

TOT MAI MULŢI VÂRSTNICI RĂMÂN FĂRĂ IMOBILE DUPĂ CE ÎŞI DAU PROPRIETĂŢILE ÎN SCHIMBUL ÎNGRIJIRII

În ultima perioadă auzim tot mai des despre riscurile pe care le are înstrăinarea proprietăţii în favoarea îngrijirii la bătrâneţe. Din păcate, nu există statistici care să arate clar câţi oameni în vârstă, neputincioşi, au fost lăsaţi acasă de generaţia care a luat calea străinătăţii, însă tot ce se ştie este că sunt foarte mulţi. Şi mai rău este că autorităţile nu reuşesc să suplimenteze numărul de locuri în cămine, să asigure consilierea psihologică sau juridică a seniorilor

Aproape că nu există ziar în care să nu poată fi citite anunţuri prin care familii sau persoane singure îşi manifestă disponibilitatea de a îngriji bătrâni singuri sau lăsaţi de izbelişte de proprii copii, contra cedării locuinţei cu acte în regulă. Evident, astfel de contracte au şi clauză de întreţinere, însă, potrivit datelor, mulţi dintre cei care au promis astfel de lucruri le-au uitat la scurt timp după ce s-au trezit proprietari, fie că au fost rude sau necunoscuţi.

Partea bună este că astfel de antecedente în care bătrânii ajung în stradă au sporit vigilenţa organelor de poliție. Oamenii legii trag un semnal de alarmă!

De-a lungul anilor au apărut informații asupra cazurilor riscurilor pe care le presupune înstrăinarea locuinţei contra unor servicii de îngrijire. Multe au fost adevărate drame pentru bătrânii implicaţi. Însă, persoanele care au nevoie de îngrijire şi sunt proprietari ai unui imobil pot recurge la o soluţie mult mai avantajoasă, respectiv închirierea unui spaţiu clar din locuinţă în condiţii legale, iar contractul de închiriere să cuprindă şi o “clauză de ajutor de menaj”.