SUMA NECESARĂ PENTRU REFACEREA SECȚIEI DE PEDIATRIE DIN CADRUL SPITALULUI JUDEŢEAN CONSTANŢA ESTE DE APROXIMATIV 12 MILIOANE DE LEI

Reabilitarea şi modernizarea secţiei de Pediatrie de la Constanța costă aproximativ 12 milioane de lei. Însă, managerul Spitalului Judeţean Constanţa, Dănuţ Căpăţână, spune că proiectul nu va rezolva problemele. Asta pentru că nu se poate mări numărul de paturi, iar aglomerația din secție va rămâne aceeași. Soluţia ar fi construcţia unui corp nou pentru Pediatrie.

Dănuț Căpăţână a declarat public că va avea în această săptămână o întâlnire cu ministrul Sănătăţii. Întrevederea vizează în principal reabilitarea secţiei de Pediatrie din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța.

Reabilitarea nu înseamnă și rezolvarea problemelelor deoarece numărul de paturi nu poate creşte.

Spitalul din Constanţa are 90 de paturi la secția de Pediatrie, mult mai puţin, comparativ cu Argeş care are 285 paturi, Timişoara 345, Cluj 350 sau Iaşi unde sunt disponibile 450 de paturi. Un alt lucru pe care managerul l-a declarat a fost faptul că aglomerația de la Pediatrie este cauzată şi de faptul că aici vin copii şi din alte localităţi, mai exact de la spitalele din Medgidia şi Tulcea unde nu ar mai exista medici pediatri.

Însă managerul Spitalului Municipal Medgidia, îl contrazice pe omologul din Constanța. dr. Stere Bușu spune că într-adevăr există deficit de personal, dar asta nu înseamnă o lipsă totală a medicilor pediatri.

Dănuţ Căpăţână spune că rata mortalităţii din această secţie, este una scăzută faţă de rata minimă prevăzută de lege. Astfel, în 2014, au fost 7485 de internări în secţia de pediatrie şi s-au înregistrat 15 decese în rândul copiilor. Astfel, rata mortalităţii este de 0,20 %, față de rata minimă a mortalităţii într-un spital ca cel din Constanţa unde legea prevede un prag maxim de 0,5 %. De la începutul anului şi până pe data de 9 februarie la spitalul județean s-au înregistrat 1084 de internări la Pediatrie şi două decese.