SPUNE „NU” HOȚILOR!

Inițiată sub egida Comisiei Județene de monitorizare a activităților preventive, Campania de prevenire a infracțiunilor contra patrimoniului, intitulată sugestiv ,,Spune NU hoților!” a debutat în cursul zilei de astăzi, în municipiul Constanța.

Scopul acestei campanii inițiată de Inspectoratul de Poliție Județean Constanța, în parteneriat cu Inspectoratul de Jandarmi Județean Constanța și cu sprijinul Poliției municipiului Constanța, are ca obiectiv prevenirea infracțiunilor pe linia furturilor din locuințe și a înșelăciunilor (metoda „împrietenirea”, metoda „accidentul”, metoda „Covid”, metoda „pomana”, etc.).

De asemenea, polițiștii constănțeni și-au propus educarea și conștientizarea grupului țintă al fenomenelor în cauză (format cu preponderență din persoane vârstnice), precum și a implicațiilor morale, sociale și juridice.

Din analiza efectuată la nivelul lunii ianuarie 2021 a reieșit faptul că numărul infracțiunilor sesizate de furt din locuințe a scăzut cu 23,7%,  comparativ cu aceeași perioadă a anului 2020.

Campania ,,Spune NU hoților!” se va derula în perioada 15 februarie  – 31 martie a.c. și se subscrie activităților conform Priorităților  naționale de intervenție preventivă a Poliției Române pentru anul 2021 și Programului local de prevenire a infracțiunilor contra patrimoniului pentru anul 2021.

Pentru a nu deveni victime ale acestor tipuri de înșelăciuni, polițiștii și jandarmii constănțeni vă recomandă:

nu furnizați informații despre dumneavoastră și nu primiți în casă persoane necunoscute care pretind că reprezintă instituții, oferă servicii sau vând diverse produse;

nu ezitați să întrebați persoanele străine pe care le întâlniți în bloc pe cine caută, deoarece astfel de întrebări descurajează infractorii;

nu permiteți accesul în locuință sau curtea imobilului persoanelor necunoscute care se oferă să cumpere diverse bunuri – vor profita de neatenția dumneavoastră și ulterior veți constata că v-au fost sustrase bunuri de valoare sau sume de bani;

în situația în care sunteți contactat de o persoană care afirmă că vă este rudă și solicită sume de bani pentru rezolvarea unor probleme grave, apelați imediat ruda respectivă (pe numărul pe care îl cunoașteți) pentru a verifica aspectele aduse la cunoștință telefonic;

nu depuneți sume de bani în conturi necunoscute doar ca urmare a unei solicitări telefonice;

manifestați prudență și verificați dacă ceea ce vi se comunică prin telefon este adevărat.

Dacă sunteți victima unor astfel de fapte, sesizați imediat Poliția, la numărul unic de urgență 112, pentru a fi demarate cu celeritate verificările ce se impun.