SPITALUL JUDEȚEAN CONSTANȚA ARE PREA PUȚINI NEFROLOGI

Spitalul Județean Constanța are nevoie de nefrologi. Deși numărul pacienților cu probleme la rinichi este în continuă creștere, pe secție există doar trei medici . Echipa s-ar putea mări, dacă se includ rezidenții, însă nimic nu este sigur, mai ales că sistemul privat a devenit tot mai tentant pentru specialiști.

Aproximativ 2600 de pacienți cu probleme de rinichi ajung anual la Spitalul Județean Constanța și trec prin mâinile a numai trei specialisți în nefrologie. Deși saloanele sunt suprasolicitate, iar medicii muncesc mai mult pentru același salariu, nimeni nu poate fi dat la o parte. În Constanța rata de depistare a bolii cornice de rinichi este foarte mare din cauza lipsei de educație medicală .

Ignorând importanța funcției pe care o au rinichii, pacienții ajung foarte des pe patul de spital, neavând prea multe alternative ca viața lor să fie normală. Transplantul renal, dializă peritoneală și hemodializa, toate necesită resurse financiare. Dinu Ion a avut noroc și a făcut un transplant în urmă cu 12 ani. În tot acest timp a reușit să își vadă copiii și nepoții crescând.

Cei mai mulți dintre pacienți ignoră simptomele și ajung la medic prea târziu, iar la Constanța numărul acestor cazuri este în continuă creștere. Medicii specialiști primesc ajutor de la rezidenți, ca să poată face față tuturor pacienților noi.

Deși sistemul sanitar privat și spitalele din străinătate sunt tentante pentru tinerii medici, specialiștii constănțeni speră totuși că o parte dintre rezidenți se va alătura echipei din spital.

Deficitul de cadre de pe secția de nefrologie este crescut comparativ cu alte spitale. Dacă la Constanța sunt numai trei specialiști pe secția de nefrologie, la spitalul din Craiova sunt opt.
sursa foto: ziuadeconstanta.ro