Sfaturi pentru vacanță de la specialiștii ISU Dobrogea

Vacanţa de vară este un prilej de bucurie pentru copiii şi elevii de toate vârstele. Pentru părinţi, devine, de multe ori, o provocare, deoarece copiii trebuie supravegheaţi cu multă atenţie, mai ales în mediul rural, când aceştia sunt lăsaţi nesupravegheaţi, ei preferând frecvent să se joace în cele mai periculoase locuri.

Adesea, copiii se aventurează să plece neînsoţiţi la scăldat, fără a conştientiza pericolul la care se expun şi se scaldă în locuri neamenajate. Pentru a evita evenimentele nedorite, reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Dobrogea” al judeţului Constanţa recomandă părinţilor şi copiilor să respecte câteva reguli simple:
– supravegheaţi permanent copiii aflaţi în apă sau în apropierea acesteia;
– scăldaţi-vă doar în locuri special amenajate pentru înot şi respectaţi avertizările privind interzicerea scăldatului;
– nu vă aventuraţi la scăldat dacă nu înotaţi bine;
– evitaţi scăldatul în râuri, lacuri, canale de irigaţii sau alte cursuri de apă unde malurile sunt abrupte, curenţii foarte puternici, albiile nămoloase sau pline de plante, pietre, crengi şi trunchiuri de copaci;
– nu intraţi în apa rece după ce aţi stat mult la soare;
– nu săriţi de pe platforme, poduri sau alte construcţii, aceste acte de teribilism pot avea consecinţe grave.

Totodată, recomandăm părinţilor să-şi înveţe copiii să nu se joace cu chibriturile, brichetele sau alte surse de aprindere şi să anunţe, prin numărul unic pentru apeluri de urgenţă 112, orice situaţie care le-ar pune viaţa în pericol.

Pentru siguranţă:
– păstraţi chibriturile, brichetele şi alte surse de foc în locuri în care nu au acces;
– înlăturaţi orice curiozitate în legătură cu focul, explicându-le cu răbdare pericolul pe care acesta îl reprezintă pentru viaţa lor;
– nu îi lăsaţi singuri în casă cu mijloacele de încălzire sau aparatele electrice aflate în funcţiune.

COMPARTIMENTUL INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE

foto: ISU Dobrogea