SFÂNTUL ANDREI, OCROTITORUL ROMÂNILOR A FOST ADOPTAT DE ROMÂNI CA PĂRINTE SPIRITUAL ŞI OCROTITORUL ROMÂNIEI

În fiecare an, pe 30 noiembrie, mii de constănţeni şi credincioşi din întreaga ţară îl cinstesc pe Ocrotitorul României, pe Sfântul Andrei. Cum în tradiţia creştină el este cel care a adus creştinismul pe tărâmul Daciei, acesta a fost adoptat de români ca părinte spiritual şi Ocrotitorul României.

Sfântul Apostol Andrei s-a născut în Betsaida, localitate aflată pe malul lacului Ghenizaret din Galileea, şi este fratele Sfântului Apostol Petru. Petru şi Andrei au renunţat la îndeletnicirea de pescari, i-au urmat lui Hristos şi, după Învierea Domnului, au devenit „pescari de oameni”.

La Medgidia bisericile au devenit neîncăpătoare. De la mic, la mare credincioșii au venit pentru a se ruga într-o zi sfântă.

La sfârșitul slujbei grupul de copii din cadrul cercului de teatru coordonat de către doamna Enea a prezentat un frumos moment artistic care a cuprins cântece patriotice.

În seara Sfântului Andrei, toţi ai casei, mai ales fetele mari şi băieţii, seamănă grâu în câte o strachină sau glastră cu pământ. Aceluia îi va merge mai bine, va fi mai sănătos şi mai norocos, căruia i-o răsări grâul mai bine şi o creşte mai frumos. Sfântul Andrei este socotit început de iarnă, numindu-se din această cauză „Andrei-de-iarnă”.