Arhive

SEZONUL RECE ADUCE CU EL MELANCOLIE, DEPRIMARE ŞI TRISTEŢE

Ne simţim inconfortabil când plouă, devenim nostalgici când bate vântul şi avem tendinţa de a spune că tot ce este rău ni se poate întâmpla numai nouă. Câţi dintre noi nu ştiu cum este să dăm vina pe sezon pentru toate relele pe care trebuie să le îndurăm? Şi culmea, ele se întamplă! Sau este vorba doar de o simplă impresie? Psihologii au cu siguranţă un răspuns. Sezonul rece aduce cu el melancolie, deprimare şi tristeţe. Cauza o constituie chiar zilele scurte, când beneficiezi de mai puţină lumină naturală decât vara. Soarele apune foarte repede şi ţi se pare că, odată cu venirea întunericului, s-a terminat şi ziua.

Depresia sezonieră se manifestă prin tristeţe, în special la orele dimineţii, oboseală cronică, scăderea energiei, tulburări de somn, dificultăţi de concentrare şi chiar modificări ale greutăţii corporale.

Uneori pot să apară semne de depresie majoră. De aici şi până la a spune că ne-am pierdut o relaţie perfectă, sau că anotimpul este de vină pentru locul de muncă pe care nu l-am putut obţine este doar o situaţie de conjunctură. În realitate, starea depresivă pe care am lăsat-o să ne acapareze este singura vinovată de tot.