Pe parcursul a celor 3 zile a participării sale la cea de-a 146-a Adunare a UIP în Manama, Bahrain, senatorul AUR, Sorin-Cristian Mateescu a avut ocazia să fie martor la evenimente impresionante și la discuții relevante pentru lumea contemporană.
Ceremonia de deschidere a reunit un număr impresionant de delegați din peste 140 de țări, inclusiv 44 de președinți de parlamente și aproape 30 de vicepreședinți, ceea ce arată cât de important este acest eveniment pentru comunitatea internațională.
“În ceea ce privește dezbaterile, am fost prezent la dezbaterea generală cu tema – Promovarea coexistenței pașnice și a societăților incluzive: combaterea intoleranței.
În cadrul acesteia s-au adus în discuție subiecte precum toleranța, drepturile omului și combaterea discriminării, aspecte extrem de importante pentru societatea noastră.
Pe lângă dezbaterea generală, am participat și la alte discuții relevante, precum cele referitoare la rapoarte financiare ale UIP și raportul activității organizației și a președintelui pe anul 2022, alegerea președintelui celei de-a 146-a Adunări UIP, precum și votarea reafilierii Parlamentului Liberiei la IPU. De asemenea, a fost aprobată viitoarea locație unde Adunarea UIP va avea loc, respectiv pe 23 Octombrie 2023 în Luanda, Angola.
Însă, unul dintre cele mai importante momente a fost atunci când Secretarul General al IPU a primit din partea delegațiilor Argentinei, Chiliei, Germaniei, Țărilor de Jos și Ucrainei, cu sprijinul Grupului Americii Latine și Caraibelor (GRULAC) și a Grupului de Douăsprezece Plus, o solicitare și documentele aferente pentru includerea în agenda celei de-a 146-a Adunări a unui punct de urgență intitulat: „Creșterea gradului de conștientizare și solicitarea de acțiune privind crizele umanitare grave care afectează popoarele din Afganistan, Republica Arabă Siriană, Ucraina, Yemen și alte țări, și cu privire la vulnerabilitatea specială a femeilor și a copiilor”. Acest punct de urgență a adus în prim-plan o problemă extrem de importantă și anume migrația forțată, cea mai gravă consecință a crizelor umanitare.
În 2022, peste 100 de milioane de oameni au emigrat forțat în întreaga lume ca urmare a conflictelor noi și vechi. Cazurile cele mai severe sunt Afganistan, Ucraina, Yemen, Siria, Sudanul de Sud și Venezuela, la care se adaugă Nigeria, Etiopia, Burkina Faso,Burundi, Republica Centrafricană, Myanmar, Republica Democrată Congo, Irak și Haiti. Mai mult, la începutul acestui an, un cutremur a lovit puternic Turcia și Siria, declanșând o criză umanitară și accentuând efectele războiului civil. Astfel, 6,6 milioane de sirieni au emigrat forțat în alte țări (în principal în Turcia, cea mai mare beneficiară cu 3,6 milioane, Liban și Iordania) și au lăsat 6,7 milioane de persoane strămutate în interiorul țării”, a transmis Sorin-Cristian Mateescu, senator AUR.
Leave a Reply