Arhive

SENATORUL AUR, SORIN CRISTIAN MATEESCU A TRAS UN SEMNAL DE ALARMĂ privind situația „românilor condamnați în iadul pușcăriilor chineze”


Declarația politică a senatorului constănțean al Alianței pentru Unirea Românilor, Sorin Cristian Mateescu, referitoare la românii care suferă condamnări penale în țările asiatice, în special în China și care sunt total abandonați de statul român:

Încep această declaraţie politică cu un apel către Preşedintele României şi către Primul Ministru al Guvernului liberal, care au susţinut că sunt adversari declaraţi al politicilor statelor totalitare care încalcă drepturile omului. Mai exact acest apel îl priveste pe profesorul clujean Marius Balo, care poate fi un caz generalizat al româniilor condamnaţi în închisoriile din Asia. Profesorul clujean Marius Balo, condamnat la opt ani de închisoare în China, îşi va ispăşi întreaga pedeapsă în iadul puşcăriilor chineze, aceasta deşi în ianuarie 2020 România a obţinut acordul oficial al statului chinez pentru transfer.

Povestea profesorului Marius Balo începe în China în 2010, în calitate de expert în cadrul Grupului de Tehnologie şi Educaţie New Oriental din Beijing, iar problemele sale au început în 2014, când a fost arestat pentru o presupusă infracţiune de fraudă contractuală. Mai exact, Balo a fost acuzat că, în schimbul a 80 de dolari, ar fi ajutat o reţea infracţională să înşele statul chinez cu aproximativ 2 milioane de yuani (aproximativ 260.000 de euro), profesorul fiind închis în China, în condiţii greu de imaginat: “Am trecut prin torturi şi umilinţe de care mă doare să îmi amintesc”, spunea clujeanul într-un mesaj trimis acasă. Acasă ar fi trebuit să ajungă nu doar mesajul profesorului, ci chiar el, în carne şi oase, căci autorităţile române au reuşit să obţină acceptul Chinei comuniste pentru transferul clujeanului în ţară, urmând ca acesta să-şi ispăşească restul pedepsei într-o închisoare din România. Aducerea în ţară nu s-a mai întâmplat însă.

Din luna octombrie 2019 de când Curtea de Apel Cluj – Secţia penală şi de minori, a recunoscut hotărârea de condamnare pronunţată de instanţa chineză şi a dispus transferul lui Marius Balo într-un penitenciar din România, autorităţile române nu au făcut nimic în vederea transferării acestuia. În 15 ianuarie 2020, Centrul de Cooperare Poliţienească Internaţională – Biroul Naţional Interpol, ca urmare a solicitării societăţii de avocatură ‘Iordăchescu şi Asociaţii’ din data de 13.01.2020, a comunicat faptul că demersurile pentru preluarea cetăţeanului român Marius Balo au fost iniţiate, data transferării efective în ţară urmând să fie stabilită în colaborare cu partea chineză. După ce în ianuarie 2020, autorităţile chineze au transmis că îşi dau acceptul pentru transferul lui Balo, în spaţiul public a apărut informaţia că la nivel de MAI, care trebuia să trimită o escortă să îl aducă a apărut un blocaj pe motiv că cei doi poliţişti care ar fi ajuns acolo ar fi trebuit să stea în carantină 14 zile şi să facă şi test Covid care să fie negativ, pe cheltuiala lor, adică a MAI.

Din luna ianuarie 2020 şi până în luna septembrie 2021 autorităţile române nu au întreprins niciun demers în vederea aducerii în România a cetăţeanului român Marius Balo. În aceste condiţii, societatea de avocatură SCA ‘Iordăchescu şi Asociaţii’ a revenit cu adrese pe parcursul anilor 2020/2021 la Centrul de Cooperare Poliţienească Internaţională în vederea urgentării demersurilor de preluare a cetăţeanului român Marius Balo din Republica Populară Chineză. La aceste solicitări s-a dat de fiecare dată acelaşi răspuns din partea Centrului de Cooperare Poliţienească Internaţională, în sensul că nu a intervenit nicio modificare privind măsurile restrictive impuse de autorităţile chineze.

Stimaţi colegi, în baza celor prezentate fac apel către senatorilor liberali, conducerii Senatului României să depună eforturi către Preşedintel României, domnul Klaus Iohannis, către Primul Ministru al Guvernului României, domnul Florin Vasile Cîţu să dea dovadă de apărarea drepturilor românilor din închisorile comuniste şi să depună eforturi pentru a fi transferaţi condamnaţii români nevinovaţi, de genul profesorului Marius Balo, din închisoriile regimurilor totalitare din Asia.”

Sorin Cristian Mateescu, senator AUR