Arhive

UPDATE – DECIZIA INSTANȚEI: GABRIELA HERGHELEGIU, ȘEF ACHIZIȚII PUBLICE LA PRIMĂRIA MEDGIDIA, SUB CONTROL JUDICIAR

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pe o durată de 24 ore, începând de la data de 24.10.2015, ora 02:07, până la data de 25.10.2015, ora 02:07, a inculpatei HERGHELEGIU GABRIELA, șef al Serviciului de Achiziții Publice din cadrul Primăriei Medgidia, cu privire la săvârșirea infracțiunii de trafic de influență.

Din ordonanța întocmită de procurori a rezultat că există date și probe potrivit cărora:
În toamna anului 2013, inculpata Herghelegiu Gabriela, în calitatea sa de șef al Serviciului de Achiziții Publice din cadrul Primăriei Medgidia, a pretins de la un om de afaceri (denunțător în cauză) 140.000 lei din valoarea totală a unui proiect de execuție lucrări evaluat la suma de 7.000.000 lei, reprezentând un procent de 2% din contravaloarea facturilor ce urmau a fi încasate de o asociere de firme, reprezentată de către denunțător.
În schimbul banilor pretinși, inculpata a lăsat să se înțeleagă că are influență asupra unor funcționari publici din cadrul Primăriei Medgidia cu competență în atribuirea contractului respectiv, finanțat din fonduri europene, că îi poate determina pe aceștia să atribuie proiectul în cauză asocierii comerciale reprezentate de omul de afaceri și de asemenea că se va asigura de buna derulare a contractului atribuit fără întârzieri la plată.
La data de 23 octombrie 2015, inculpata a primit de la aceeași persoană suma de 10.000 lei, ocazie cu care s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante.
Din suma pretinsă, inculpata Herghelegiu Gabriela a încasat până în prezent suma de 66.000 lei.

În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații.

Inculpatei Herghelegiu Gabriela i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală, urmând ca, la data de 24 octombrie 2015, să fie prezentată Tribunalului Constanța cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.
Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale reprezintă o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție. (sursa: Comunicat DNA)

herghelegiu primarie

DECLARAȚIA DE AVERE a șefei Serviciului de Achiziții Publice din cadrul Primăriei Medgidia

Potrivit declaraţiei de avere, actualizată în anul 2015, Gabriela Herghelegiu are un venit anual de 28.802 (monedă nespecificată), ca angajat al Primăriei dar şi 7.000 din postul de agent de dezvoltare/secretară la Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Medgidia (ADIM). Din document reiese faptul că Șeful Achizițiilor Publice din Primăria Medgidia nu deţine bunuri mobile sau imobile.

UPDATE: Tribunalul Constanţa a decis ca Gabriela Herghelegiu, șef Serviciu de Achiziții Publice din cadrul Primăriei Medgidia să fie pusă în libertate sub control judiciar.
Decizia instanței nu este definitivă și a fost deja atacată la Curtea de Apel Constanţa.

Solutia pe scurt: „În baza art. 227 C.p.p. respinge, ca nefondata, propunerea Parchetului de pe lângă Inalta Curte de Casatie si Justitie-DNA-Serviciul Teritorial Constanta Constanţa de luare a masurii arestarii preventive fata de inculpata Herghelegiu Gabriela si dispune punerea in libertate a inculpatei retinute, daca nu este retinuta sau arestata in alta cauza.Executorie.. În baza art. 227 alin.2 C.p.p. si art. 211 alin. (2) C. proc. pen. raportat la art. 215 C. proc. pen., dispune luarea măsurii controlului judiciar faţă de inculpata HERGHELEGIU GABRIELA( …), pe o durata de 60 de zile, incepand cu data de 24.10.2015 si pana la data de 22.12.2015. În baza art. 215 alin. (1) C. proc. pen. impune inculpatei HERGHELEGIU GABRIELA respectarea următoarelor obligaţii, pe durata măsurii: a) să se prezinte la organele de urmarire penala sau la instanţa de judecată ori de câte ori este chemata; b) să informeze de îndată organele de urmarire penala sau instanţa de judecata cu privire la schimbarea locuinţei; c) să se prezinte la Secţia de politie in a carei raza domiciliaza, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori este chemat; În baza art. 215 alin. (2) C. proc. pen., pe timpul controlului judiciar, impune inculpatei să respecte următoarele obligaţii: a) să nu depăşească Mun. Medgidia, jud. Constanta, decât cu încuviinţarea prealabilă a organelor de urmarire penala sau a instantei de judeacata; b) să nu se apropie de martorii audiati in faza de urmarire penala şi să nu comunice cu acestia direct sau indirect, pe nicio cale (Teodorescu Bogdan Florin si Dobre Bogdan); c)sa nu exercite profesia, meseria sau activitatea in cadrul Primariei Municipiului Medgidia În baza art. 215 alin. (3) C. proc. pen. atrage atenţia inculpatei că, în caz de încălcare cu rea-credinţă a obligaţiilor care ii revin, măsura controlului judiciar poate fi înlocuită cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive. În baza art. 275 alin. (3) C. proc. pen., cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia. Cu drept de contestaţie în termen de 48 de ore de la pronuntare pentru procuror si inculpata. Conform art. 204 lin.3 C.p.p. contestatia formulata impotriva incheierii prin care s-a dispus luarea masurii preventive nu este suspensiva de executare. Masura luata este executorie. Pronunţată în camera de consiliu, azi 24.10.2015.
Document: Încheiere – măsuri preventive (faza de UP) 24.10.2015” (sursa: http://portal.just.ro/)
decizia instantei