SE DECIDE SOARTA BACŞIŞULUI ŞI A FIRMELOR CARE NU EMIT BONURI FISCALE

Bacşişul ar putea fi legalizat, adică va fi trecut pe un alt bon fiscal pe care îl veţi primi atunci când achitaţi nota de plată.

Operatorii de pe litoral şi reprezentanţii Ministerului Finanţelor vor avea mâine o ultimă rundă de discuţii pe această temă.

Dacă în privinţa bacşişului decizia este aproape luată, în ceea ce priveşte închiderea unităţilor găsite cu nereguli în urma controalelor ANAF, mai există unele diferenţe de opinie între cele două părţi.

Corina Martin, preşedintele Asociaţiei Litoral – Delta Dunării: „În opinia noastră, a treia măsură nu trebuie să fie suspendarea activităţii unui agent economic, ci o amendă mult mai mare. Acesta ar trebui să fie intereseul Ministerului de Finanţe: să colecteze bani mai mulţi, nu închiderea activităţii. Asta generează şomaj, neonorarea unor contracte, prejudicii… putem chiar, vorbi de afectarea imaginii turistice a României. Ce ar însemna să se întâmple un control în luna iulie sau în luna august, la un hotel şi la un restaurant care are sute de turişti în acel moment la masă şi să se decidă, în acel moment, suspendarea activităţii. Este normal să se aplice o amendă de 10 ori mai mare, asta este propunerea noastră”.

În prezent, proiectul care stabileşte condiţiile în care Fiscul va putea suspenda activitatea firmelor găsite cu nereguli este în dezbatere publică pe site-ul Ministerului de Finanţe.

Faţă de varianta iniţială, aceasta este una mai blândă cu agenţii economici, care nu vor mai fi sancţionaţi prin închiderea unităţii de la prima abatere, ci de la a treia.

Sursa: Radio Constanța