• Cei șapte beneficiari au fost entuziasmați să vadă cu ochii lor stadiul lucrărilor la noile locuințe din Nicolae Bălcescu dar și de la Centrul de Zi de la Dorobanțu, acolo unde vor face terapie
• Am continuat și CARAVANA DE CONȘTIENTIZARE, INFORMARE ȘI IMPLICARE A AUTORITĂȚILOR ÎN PROCESUL DE DEZINSTITUȚIONALIZARE. Vizate au fost localitățile Mihail Kogălniceanu și Nicolae Bălcescu, unde am avut întâlniri cu factorii de decizie din comunitate
Joi, 26.08.2021, puțin peste ora 10.00. Forfotă mare în localitatea Nicolae Bălcescu, acolo unde se construiesc trei Locuinței Maxim Protejate pentru 30 de beneficiari ai sistemului de protecție socială. Este vorba despre persoane adulte cu dizabilități selectate dintre beneficiarii Centrului de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică „Artemia“ din Techirghiol, un centru mare, care are în grijă mai bine de 100 de adulți cu handicap neuro-motor și psihic și care va trebui să își reducă mult capacitatea. Șapte dintre ei au venit să vadă, personal, stadiul lucrărilor și au fost curioși să știe dacă, atunci când se vor muta aici, vor putea să-și aleagă singuri camerele și colegii/colegele de cameră, dacă vor avea foișoare, televizoare mari și sisteme audio ca să asculte muzica lor preferată.
O să am loc să pun un sac de box? O să avem foișor? Dar animale? Putem să ne facem o grădină cu legume, că eu știu să am grijă de grădină și de animale?
a întrebat Mirela.
Tânăra are 38 de ani iar casa ei este de multă vreme la CRRN Artemia din Techirghiol. Este una dintre cele mai energice beneficiare și se implică în toate activitățile. Nimic nu i se pare greu și, chiar dacă nu știe să facă un lucru, nu se lasă până nu învață.
Punctul forte al Mădălinei este gătitul iar curiozitatea ei era dacă va avea o bucătărie mare, cu tot ce e necesar: „Știu să fac clătite, cartofi prăjiți, chiar și sarmale. Mie îmi place la bucătărie. O să mă lase să gătesc și aici?“ Răspunsul pentru Mădălina a venit din partea lui Marin Ristea, expert conștientizare și facilitare comunitară în cadrul proiectului de dezinstituționalizare și reducere a capacității a centrelor mari și a fost unul afirmativ.
Rolul acestor locuințe este să îi pregătească pe beneficiari pentru viața în comunitate și pentru integrarea în comunitate. Când spun mă refer la participarea lor efectivă la viața comunității. În cadrul Locuințelor Protejate vor avea loc foarte multe activității tocmai pentru a urma modelul familial. Oamenii trebuie implicați în activități care să le permită să se dezvolte. Practic, se vor gospodări singuri: își vor face curățenie, vor găti, vor face tot ce ceea ce se face într-o familie obișnuită având, desigur, sprijinul colegilor noștri.
a explicat Marin Ristea.
Fiecare Locuință Protejată va avea o capacitate de maximum zece locuri și va fi deservită de persoanl specializat (infirmieri, asistent medical, șef de centru etc.). Astfel, persoanele cu dizabilități vor beneficia de mai multă atenție și se vor bucura de condiții similare celor de acasă. Toți beneficiarii din Locuințele Maxim Protejate din localitatea Nicolae Bălcescu vor veni și la Centrul de Zi din satul Dorobanțu. Aici, vor face terapie de recuperare. Cei din comunitate vor veni și ei aici, la recuperare, Centrul de Zi având foișor pentru socializare, tocmai pentru a creea condiții pentru comunicare și acceptare reciprocă. Toate terapiile și evenimentele de socializare vor fi gratuite și pentru membrii comunității.
Toate aceste lucruri vor reduce rata de abandon a persoanelor cu dizabilități și vor oferi momente de respiro familiilor acestora. În plus, accesul la servicii de recuperare va fi mult mai facil, deoarece persoanele cu dizabilități din localitățile învecinate nu vor mai fi nevoite să facă naveta la Constanța pentru a beneficia de terapie.
a explicat Marin Ristea, expert conștientizare și facilitare comunitară în cadrul proiectului
Toate aceste lucruri au fost aduse și la cunoștința reprezentanților autorităților publice locale din Mihail Kogălniceanu și Nicolae Bălcescu, în cadrul caravanei proiectului „Dizabilitatea nu este o barieră“, cod SMIS 131362, finanțat prin Programul Operațional Capital Uman, proiect complementar Programului de Interes Național (PIN) privind dezinstituționalizarea persoanelor adulte cu dizabilități, în valoare de peste 7,5 milioane lei. Este vorba despre caravana ce are drept scop informarea, conștientizarea și implicarea autorităților locale în procesul de dezinstituționalizare.
Rolul acestei deplasări este acela de a aduce la cunoștința opiniei publice importanța accesului și a acceptării persoanelor cu dizabilități care vor veni la dumneavoastră în comunitate“, a declarat Marin Ristea, expert conștientizare și facilitare comunitară. „Din punct de vedere economic, va fi o dezvoltare a comunității pentru că se crează noi locuri de muncă și mare parte vor fi ocupate de membri ai comunității.
a mai precizat Marin Ristea.
În procesul de dezinstituționalizare a persoanelor adulte cu dizabilități, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța are în derulare cinci proiecte finanțate în cadrul Programului de Interes Național, în valoare totală de peste 26 de milioane de lei, contribuția susținută de Consiliul Județean Constanța depășind 13,6 milioane lei. Proiectele aflate în implementare de DGASPC Constanța au în vedere ridicarea a 17 Locuințe Protejate în localitățile Chirnogeni, Nicolae Bălcescu, Băneasa, Topraisar și Negru Vodă, precum și reabilitarea și dotarea a cinci clădiri din aceste localități în vederea înființării a patru Centre de Zi destinate persoanelor cu dizabilități din sistemul de protecție socială dar și din comunitate.
Leave a Reply