Arhive

S-AU ÎMPLINIT 100 DE ANI DE LA NAŞTEREA PĂRINTELUI ARSENIE PAPACIOC

Dacă ar fi trăit, pe 15 august, Părintele Arsenie Papacioc ar fi împlinit 100 de ani. Marele duhovnic al Dobrogei și al ortodoxiei românești a fost elogiat de cei care i-au fost aproape pe pământul cuprins între Dunăre şi Mare. Cu acest prilej duminică la Casa de Cultură din Constanța a avut loc simpozionul dedicat împlinirii a 100 de ani de la naşterea părintelui Arsenie Papacioc.

Părintele rămâne unul dintre cei mai importanți duhovnici ai ortodoxiei românești din ultimele decenii. El s-a născut pe 15 august 1913 chiar in ziua de hram a mănăstirii pe care a păstorit-o multă vreme. Istoria lui este marcată de chemarea timpurie spre monahism, de conştiinta valorii de neam şi a martiriului pentru credință (este arestat in anii ’50, o data cu multi alti apostoli ai tarii). In 1976, se retrage la Mănăstirea Sfânta Maria din Techirghiol unde, departe de a se ascunde, devine unul dintre duhovnicii si teologii cei mai prețuiti din ultimele decenii.

Întâi au fost şoapte, apoi voci tainice care vorbeau despre harul preotului de la mănăstirea din Techirghiol. La chilia părintelui Arsenie Papacioc făceau coadă cu orele oameni simpli veniţi să-i sărute dreapta şi oameni din înalta societate veniţi să-şi descarce sufletul. Iar duhovnicul cu ochi albaştri limpezi şi cu meşteşugul vorbelor puţine. atingea drept în rana pe care uneori doar gândul o mărturisea.

Pentru eveniment, Corala „Armonia”, a Arhiepiscopiei Tomisului, a oferit un concert de piese religioase

Marele duhovnic a fost sărbătorit și elogiat de cei care i-au fost aproape. În cadrul simpozionului a fost lansat volumul de evocări și fotografii: „Părintele Arsenie Papacioc – 1914-2014 – o sută de ani de la naștere”.La eveniment au participat I.P.S. Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, părintele Ieronim Gheorghiță, duhovnicul Mănăstirii „Sfânta Maria” din Techirghiol și părintele Ilarion Dan, duhovnicul Mănăstirii „Sfânta Cruce”.Aceștia au vorbit despre ce a însemnat pentru fiecare părintele Arsenie Papacioc.

Oamenii au urmărit cu emoții omagiul adus părintelui. Pentru fiecare dintre ei imaginea duhovnicului are un rol important în viață. Dar ce a reprezentat pentru fiecare Arsenie Papacioc?

Manifestarea cultural-spirituală a fost organizată de către Patriarhia Română, prin Mănăstirea „Sfânta Maria” Techirghiol, împreună cu Arhiepiscopia Tomisului. Părintele Arsenie Papacioc rămâne un sfânt care a pașit pe pământ, pentru a-i asculta pe cei în nevoie. El va trâi veșnic în inimile tuturor celor care l-au cunoscut .