Arhive

RESPECTAȚI SFATURILE OAMENILOR LEGII PENTRU PERIOADA DE SEZONULUI RECE

Având în vedere prognoza pentru condiţiile meteo nefavorabile, poliţiştii constănţeni reamintesc conducătorilor de autovehicule regulile de bază cu privire la conduita în trafic. De asemenea aceștia trebuie să își pregătească mașinile înainte de a pleca la drum.

În ceea ce priveşte conduita pe timpul deplasărilor, poliţiştii rutieri recomandă:

– adaptaţi permanent viteza la condiţiile de drum (ceaţă, carosabil acoperit cu zăpadă, gheaţă sau polei);
– circulaţi cu o viteză care să nu depăşească 30km/h în localităţi şi 50km/h în afara lor când partea carosabilă este acoperită cu, gheaţă, polei, mâzgă sau zăpadă bătătorită;
– folosiţi corespunzător atât sistemul de iluminare, semnalizare cât si cel de climatizare şi dezaburire;
– păstraţi în mers o distanţă suficientă pentru a preveni producerea unei coliziuni atunci când condiţiile de deplasare sunt nefavorabile;
– nu bruscaţi comenzile şi folosiţi cu preponderenţă frâna de motor;
– în zilele cu ploi, lapoviţă sau ninsoare acţionaţi din timp ştergătoarele de parbriz.

Pentru a evita efectele negative pe care sezonul rece le are asupra autovehiculelor, primele lucruri ce trebuie avute în vedere atunci când vine vorba de pregătirea acestora pentru iarnă sunt:

– verificarea sistemului de degivrare şi climatizare;
– verificarea sistemului de lumini, inclusiv cele pentru ceaţă;
– dotarea autovehiculelor cu anvelope specifice sezonului de iarnă, lanţuri antiderapante, săculeţi de nisip, lichid de parbriz specific temperaturilor scăzute, antigel.

În condiţiile înrăutăţirii vremii, polițiștii recomandă conducătorilor auto să nu pornească la drum fără a verifica starea traseului pe care urmează să îl parcurgă. Pentru informaţii despre starea drumurilor din judeţul Constanţa conducătorii auto pot apela dispeceratul Serviciului Rutier Constanţa la numărul de telefon 0241.503.504.