Arhive

TABERELE DE PE LITORALUL ROMÂNESC, ADMINISTRATE DE STAT, SUNT PE CALE DE DISPARIȚIE

Taberele de pe litoralul românesc, administrate de stat, sunt pe cale de dispariție. În acest moment, Direcția Județeană pentru Tineret și Sport mai are în subordine doar două asdtfel de locaţii: una la Eforie Sud, iar cealaltă în localitatea 2 Mai. Taberele de la Costinești și Tuzla sunt deja istorie.

În anii 1970, taberele școlare de la mare erau ticsite cu mii de elevi veniţi din toate colțurile țării. Plajele erau pline de copii, care la vremea aceea, nu erau foarte pretențioși. În anumite unități de cazare existau și camere imense în care dormeau laolaltă și câte șaizeci de elevi. Odată cu trecerea timpului, taberele administrate de stat devin tot mai puține. În aproximativ 15 ani, cifra acestora s-a înjumătățit. Numărul elevilor care pot veni în vacanțe la mare în acest tip de unități s-a redus considerabil în județul Constanța. În acest moment, Direcția Județeană pentru Tineret și Sport mai are în administrație doar două tabere: una la Eforie Sud, iar cealaltă la 2 Mai. În funcție de Guvernare, taberele au fost pasate de la o instituție la alta.

Una dintre taberele aflate în ruine este cea de la Tuzla, care nu mai este funcțională încă din anul 2003. De-a lungul timpului, în cadrul ei au fost cazați sinistrații care au suferit de pe urma inundațiilor din 2005. În acest moment situația ei este deplorabilă.

Nea Toma locuiește în apropierea taberei de când se știe. El cunoaște cel mai bine istoria taberei din Tuzla și își aduce aminte cu nostalgie de vremurile în care trăgea cu urechea la spectacolele copiilor și adesea ajungea să se distreze alături de ei.

Regretul său cel mai mare este că zona este în acest moment neîngrijită. Liliacul și trandafirii de atunci au devenit o amintire frumoasă. Hoții au furat tot ce se putea, inclusiv poarta și gardul metalic.

Mai există și tabere aflate în administrația statului care sunt funcționale. Una dintre acestea este cea de la Eforie Sud. Cunoscută în trecut sub numele de ,,Cravata Roșie” aceasta a trecut prin mai multe transformări, iar pentru a se menține pe linia de plutire, primește în unitate și studenți.

Față de momentele trecute și oamenii s-au schimbat. Personalul se lovește uneori de pretenții nejustificate, mai ales atunci când vine vorba despre mâncare.

Tinerii ajunși în tabără așteaptă mai mult lăsarea serii pentru distracția din cluburi. Îmbrăcați de fiță, cu ochelari de soare scumpi, plaja le devine elevilor folositoare doar pentru un pic de bronz.

Așadar, la vremuri noi, oameni noi și instituții noi. Un lucru este cert însă, taberele școlare administrate de stat sunt pe cale de dispariție, iar motivele sunt ca întotdeauna diverse. Modelele de succes sunt foarte puține. La Năvodari, implicarea autorităților locale a resuscitat tabăra din zonă care în acest moment ajunge să primească până la 700 de elevi pe serie.