Arhive

RECEP TAYYIP ERDOGAN A CÂȘTIGAT DIN PRIMUL TUR SCRUTIN PREZIDENȚIAL

Recep Tayyip Erdogan, candidatul Partidului pentru Dreptate și Dezvoltare (AKP), a câștigat din primul tur scrutinul prezidențial din Turcia, devenind primul șef al statului ales prin vot direct, anunță ministrul turc al Justiției, Bekir Bozdag, citat de Reuters.

„Președintele Partidului pentru Dreptate și Dezvoltare și premierul Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a devenit primul președinte ales de popor”, a transmis, prin Twitter, Bekir Bozdag, potrivit Reuters.

Ministerul Justiției a confirmat că mesajul a fost transmis de pe contul oficial de Twitter al ministrului de resort.

Potrivit agenției Anatolia, după numărarea a 90 la sută din voturi, Erdogan a obținut 52 la sută din voturi, situație care i-ar permite să câștige scrutinul prezidențial din primul tur.

Pe locul al doilea este Ekmelettin Ihsanoglu, candidatul coaliției opoziției, condusă de Partidul Popular Republican (CHP), care a obținut 39 la sută din voturi.

Selahattin Demirtas, candidatul Partidului Popular Democrat (HDP), a obținut 9 la sută.

Scrutinul prezidențial din Turcia s-a încheiat duminică după-amiază, prezența la urne fiind estimată la aproximativ 70-75 la sută.

Aproximativ 53 de milioane de alegători au fost chemați la urne pentru a decide între premierul islamisto-conservator Recep Tayyip Erdogan, aflat la putere din 2003, și doi adversari ai acestuia din opoziție – Ekmelettin Ihsanoglu și Selahattin Demirtas.

„Poporul nostru își alege pentru prima dată fără intermediari președintele. Este un eveniment foarte important în istoria politică a Turciei”, a declarat Erdogan, favoritul scrutinului, într-o secție de votare din Istanbul.