Arhive

PUTEREA INSTALATĂ ÎN UNITĂȚI DE PRODUCȚIE A ENERGIEI REGENERABILE VA CREȘTE CU 57,4% ANUL VIITOR

Autoritățile estimeaza că puterea instalată în unități de producție a energiei regenerabile va crește cu 57,4% anul viitor. România are capacități de producție de peste 20.000 MW. Guvernul sprijină producția de energie din surse regenerabile prin ajutor de la stat reprezentat de certificatele verzi.

IMAGINI EOLIENE PARCURI FOTOVOLTAICE microhidrocentrale

Puterea instalată în centralele electrice din surse regenerabile de energie acreditate de Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE) pentru sistemul de promovare prin certificate verzi a ajuns anul trecut la 4.350 MW, de la 2.300 MW, iar în 2012, cu 1.000 MW mai mult decât se așteptau autoritățile. Pentru acest an, se anticipeaza că vor fi puși în funcțiune 1.400 MW, iar anual vor fi adăugați încă 1.100 MW, ajungând la un total de 6.850 MW.

“Capacitățile menționate au fost luate în considerare cu defalcare pe tehnologii de producere și cu factorii de capacitate rezultați din analizele de monitorizare”, potrivit notei de fundamentare a unui proiect de hotarâre de guvern elaborat de Ministerul Economiei și Departamentul pentru Energie.

Cei 4.350 MW instalați până la sfarșitul anului trecut dotează 395 de parcuri fotovoltaice, 77 de microhidrocentrale, 73 de parcuri eoliene și 14 centrale pe biomasă.
Fiecare producător primește gratuit de la Transelectrica un anumit număr de certificate verzi pentru energia pe care o produce și o livreaza în rețea.

Mai departe, producătorii vând certificatele verzi către furnizori cu scopul ca o anumită parte din consumul final de energie să fie asigurată de sursele regenerabile. Furnizorii își recupereaza costurile cu achiziția certificatelor verzi prin includerea în tarife a acestor cheltuieli. În ultimii ani, Guvernul a luat însă o serie de măsuri de reducere a acestui sprijin, ca urmare a creșterii valorii facturilor la electricitate atât pentru populație, cât și pentru companii.