PSD ANUNȚĂ REDUCEREA LA 5% A TVA-ului LA ENERGIE”

Senatorul social-democrat, Felix Stroe, a anunțat pe rețelele de socializare, reușita unui consens pe tema facturilor la energie pentru perioada aprilie-decembrie 2022.

“Am căzut de acord, ca soluție pentru facturile la energie, reducerea la 5% a TVA-ului la energie, atât pentru consumatorii casnici cât și pentru IMM-uri și eliminarea certificatelor verzi. Certificatele verzi nu ar mai fi plătite de clientul casnic, s-ar elimina din facturi și s-ar suporta direct de la buget. Rămân în facturi, dar se deduc de furnizor și statul ar plăti furnizorului diferența. Certificatele verzi sunt o schemă de sprijin pentru susținerea producției de energie din surse regenerabile, dar introducerea lor, în contextul aderării la Uniunea Europeană, a fost întotdeauna o măsură controversată. Aceste certificate atârnă greu la facturile pe care le plătesc populația și companiile la energie.”

a anunțat Felix Stroe, senator PSD
Felix Stroe, senator PSD

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat de mai multă vreme că este în favoarea reintroducerii prețurilor reglementate, cel puțin pentru o perioadă de timp, pentru consumatorii casnici și pentru IMM-uri.

“Salut această poziție, mai ales că revenirea la prețuri reglementate este soluția găsită și de sindicaliștii din zona energiei, dar și soluția propusă de reprezentanții mediului de afaceri. O piață reglementată pentru 6 sau chiar 12 luni ar fi soluția pentru ca firmele să poată să suporte aceste costuri tot mai mari la energie. Este momentul ca statul să ajute cu adevărat industria locală, afacerile autohtone și întreprinzătorii care au investit în România și au pariat pe România!”

a mai spus Felix Stroe, senator PSD