In Romania anului 2015, padurea este considerata poluator si trebuie platita taxa de mediu. Informatia apare in raportul curtii de conturi din perioada 2010-2013. De asemenea, este subliniat faptul ca tara noastra ar avea nevoie de 1000 de ani pentru a împăduri cele 2,2 milioane de hectare de terenuri degradate.
Timbrul de mediu a fost instituit in luna martie a anului 2013 si inlocuieste vechea taxa de poluare. Daca pana acum cei mai afectati de introducerea acestor taxe erau detinatorii de autoturisme, acum si proprietarii de paduri sunt vizati. Informatia apare intr-un raport al Curţii de Conturi.
TAXĂ ÎN SARCINA DEȚINĂTORILOR DE PĂDURI
Raport Curtea de Conturi: „Contrar principiului poluatorul plătește și a scopului Fondului pentru Mediu (descurajarea poluatorilor prin taxare și finanțarea proiectelor cu un impact pozitiv asupra mediului) s-a instituit o taxă care prin modificări legislative succesive a ajuns să fie în sarcina deținătorilor de păduri.”
In acelasi raport se arata ca România are în jur de 2,2 milioane ha de terenuri agricole degradate, care nu mai sunt apte pentru o agricultură eficientă. Aflăm totodata că ţara nostră a accesat mai puţin de un procent din fondurile nerambursabile pentru împădurire. Data fiind situatia, bilantul Curtii de conduri, arata ca:
Având în vedere că România are 2 milioane hectare de terenuri agricole degradate ce urmează să fie împădurite, luând în considerare acelaşi ritm de împădurire, ar fi necesari circa 1000 ani.
Sectorul forestier din România are nevoie de fonduri substanţiale pentru redresare- aceasta este concluzia la care au ajuns cei de la curtea de conturi.
Leave a Reply