“Produsele alimentare pot fi importate din alte țări… doar dacă nu se regăsesc pe piața românească!”

Senatorul social-democrat, Felix Stroe, salută “Proiectul de lege privind lanțul scurt de aprovizionare cu alimente”, depus în Parlament de colegul său, senatorul PSD Călin Matieș!

“În linii mari, proiectul prevede obligativitatea achiziționării produselor alimentare din surse locale, de către instituțiile statului în care se prepară ori servesc mâncăruri gătite/produse alimentare. Astfel, unități precum spitale, unități de învățământ cu bloc alimentar, internate, cantine publice, unități militare, penitenciare etc. vor achiziționa alimente ori produse alimentare procesate, cu prioritate din județul respectiv, nu de la sute de kilometri distanță.

Doar dacă acele produsele alimentare nu se găsesc în județul respectiv, ele vor fi achiziționate din județele vecine ori din alte zone ale României, ținându-se cont de proximitate. Produsele alimentare pot fi importate din alte țări, în cazul procedurilor de licitație, doar dacă nu se regăsesc pe piața românească!

Lanțurile scurte de aprovizionare cu alimente înseamnă vânzarea de la un fermier la un consumator prin implicarea unui număr cât mai redus de intermediari! Și este o prioritate națională ,pentru securitatea alimentară a României, realizată potrivit Strategiei europene ”De la fermă la consumator”. Inclusiv directivele Uniunii Europene prevăd achiziționarea de produse alimentare din propria țară!”, a transmis Felix Stroe, senator PSD.