Din această lună, producătorii care își vând produsele în piețe trebuie să dețină un atestat și un carnet de comercializare. O nouă lege înlocuiește certificatul de producător cu un atestat care va certifica proveniența produselor. Administratorii de societăți sunt de-a dreptul revoltați de noile reglementări, mai ales că mai au doar trei zile să intre în legalitate.
Birocrația se dezvoltă uimitor in România. În locul promisiunilor de relaxare fiscale, producătorii agricoli sunt nevoiți să dețină începând cu 1 mai, un atestat și un carnet, necesare pentru comercializarea fructelor si legumelor.
Producătorii sunt nevoiți acum să plătească pentru atestatul care înlocuiește certificatul de producător de cinci ori mai mult, o dată la fiecare șase luni.
Piețarii se plâng de birocrația excesivă impusă de Guvern. De cele mai multe ori, aceștia stau chiar și 16 ore la tarabe, dar în același timp trebuie să asigure contabilitatea societăților pe care le administrează.
Alexandru Chivu lucrează în acest domeniu din 1998, însă presiunea pusă de autorități îl determină să se gândească la retragerea din activitate.
La fel ca şi atestatul de producător, carnetul de comercializare se eliberează la cerere de către primăriile din zona în care se obţin produsele.
Deși legea 145 a intrat în vigoare de la începutul lunii mai, producătorii agricoli au timp până pe data de 8 mai pentru a intra în legalitate. Producătorii agricoli vor beneficia de 40% din spaţiile de vânzare din pieţe.
Leave a Reply