Lucătorii din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Constanța vin în sprijinul cetățenilor ori de câte ori este nevoie. Dar pentru a evita anumite incidente nedorite, oamenii sunt sfătuiți să ia și ei măsuri de precauție. Chiar dacă ultima activitate a celor de la IPJ Constanța a fost dedicată în special vârstnicilor, oamenii legii spun că este utilă tuturor celor care ţin cont de sfaturi.
În cadrul programelor naţionale de prevenire a furturilor, poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Constanţa au desfăşurat, o activitate de prevenire. Oamenii legii au oferit sfaturi preventive persoanelor de vârsta a III-a şi nu numai. Ei au împărţit materiale informative pentru siguranţa locuinţei şi pentru a nu deveni victime ale tâlhăriilor.
Sfaturi preventive pentru furturi din locuinţe: Asiguraţi o bună luminozitate atât în casa scării, cât şi pe palier; Discutaţi cu vecinii şi stabiliţi un sistem reciproc de apărare împotriva agresorilor; Montaţi interfon la intrarea în bloc sau un sistem de închidere la care să aibă acces doar proprietarii; Informați Poliţia când necunoscuţii se interesează de proprietăţile dumneavoastră sau de cele ale vecinilor; Uşa de acces să fie prevăzută cu doua încuietori, având sisteme de chei diferite; Folosiţi lanţul de siguranţă când deschideţi uşa unei persoane necunoscute şi solicitaţi ca aceasta să se legitimeze; Montarea unui sistem de alarmă vă poate apăra de vizitatorii nedoriţi; Nu păstraţi în casă sume importante de bani şi evitaţi să vă afişaţi sau să discutaţi despre bunurile de valoare pe care le deţineţi în locuinţă; Dacă la uşa dumneavoastră se prezintă persoane necunoscute care pretind că vând sau cumpără diferite produse, nu le permiteţi intrarea în locuinţă; Nu vă lăsaţi impresionaţi de ţinuta elegantă a unor persoane care încearcă să vă înşele vigilenţa pozând în oameni serioşi; Nu fiţi indiferenţi când auziţi zgomote suspecte în casa scării. Indiferenţa dumneavoastră favorizează acţiunile agresorilor sau hoţilor din locuinţe; Lumina aprinsă sau un aparat de radio în funcţiune pot deruta eventualii „musafiri nepoftiţi”, atunci când părăsiţi locuinţa pe timpul nopţii.
De asemenea, dacă trebuie să lăsați cheia de la casă pentru un apropiat, nu o lăsaţi în locuri uşor accesibile ca: ghivece cu flori, sub preş, în cutia poştală etc. Iar un lucru foarte important pe care trebuie să îl puneți în aplicare atunci când ați pierdut sau vi s-au furat cheile, este să mergeți de urgență și să schimbați încuietorile!
Leave a Reply