Arhive

PESTE 500 DE HECTARE INUNDATE ÎN JUDEȚUL CONSTANȚA

Ca urmare a creșterii nivelului fluviului Dunărea, în baza datelor furnizate din teritoriu de către Comitetele Locale pentru Situații de Urgență și Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral, au fost afectate 481 hectare teren agricol, 29 ha pădure, 78 ha păsune și 15 grădini, după cum urmează:

  • Hârșova – 450 ha teren agricol, 30 ha pășune și fânețe, 25 ha pădure (puieți)
  • Dunăreni – 1 ha teren agricol
  • Ostrov – 4 ha pădure
  • Topalu – 24 ha pășune și 6 grădini
  • Ghindărești – 24 ha păsune și 5 grădini
  • Seimeni – 30 ha teren agricol și 4 grădini

Pentru limitarea efectelor inundațiilor au fost luate următoarele măsuri:

Digul de apărare Rasova a fost consolidat pe o lungime de 450 m fiind înălțat cu 0.60 m, unde s-au folosit 1800 saci, 100 kg. folie, 30 kg. sârmă şi 50 m sfoară legat saci.

În sectorul Gârliciu – Dăieni, digul este consolidat pe o distanță de 1.5 km. Aici s-au folosit următoarele materiale: 1000 saci, 90 kg. folie, 20 kg. sărmă.

Punerea în funcțiune a pompelor de desecare din zona Hârșova – Vadu Oii.

La nivelul Comitetul Local pentru Situații de Urgență Hârșova, se lucrează la închiderea căiilor de acces către Dunăre în corpul digului din zona Căpităniei. Aici se folosesc următoarele materiale puse la dispoziție de autorităţile locale:1000 saci, 90 kg. folie, 20 kg. sârmă. În zonă se acționează cu 3 agenți de la poliția locală și 2 agenți de la poliția națională pentru supravegherea digului de apărare; 12 persoane, 3 autoturisme, o basculantă și un buldoexcavator pentru supraînălțarea digului și astuparea căilor de acces către Dunăre.

Reprezentanții Comitetului Județean pentru Situații de Urgență – Grupul de Suport Tehnic pentru Inundații și Accidente la Construcții Hidrotehnice monitorizează evoluţia nivelului Fluviului Dunărea aferent județului Constanta (de la Ostrov – la Gârliciu). De asemenea, se supraveghează în permanență lucrările hidrotehnice cu rol de apărare pe raza județului Constanța de către reprezentanţii Sistemului de Gospodărire a Apelor Constanţa.