Ar putea să vă șocheze, dar peste cinci mii de constănțeni dețin permis de port armă. Este vorba despre puști de vânătoare sau pistoale neletale pentru autoapărare. Cea de-a doua categorie implică o responsabilitate enormă din partea deținătorilor. Asta deoarece specialiștii spun că folosite în mod imprudent, armele cu bile de cauciuc ar putea deveni letale.
Paza bună trece primejdia rea! Pe acest principiu funcționează și constățenii care și-au achiziționat o armă neletală. Legitima apărare este ipostaza în care legislația din România permite să trageți cu arma, însă, și aici, condițiile sunt esențiale pentru a nu călca linia dintre victimă și agresor. Cei mai mulți posesori de armă neletală au fost victime ale spargătorilor de locuințe sau chiar ale unor agresiuni. Alții vor pur si simplu să preîntâmpine situațiile neprevăzute, în care să devină vulnerabili.
Legislatia în vigoare nu permite însă oricui să dețină o armă, fie ea de foc, sau neletală, iar pentru a intrat în posesia permisului de port armă este necesară depășirea unor etape stricte.
In plus, siguranța costă. O armă neletală poate costa de la 1000 de lei și pînă la 3000 de lei, însă indiferent de calibru, puterea stă în mâinile celui care apasă pe trăgaci, așa că orice pas greșit poate duce la o adevărată tragedie.
Numai cei care se află în fața unor situații – limită pot folosi o astfel de armă și doar în anumite condiții. Întotdeauana, primul foc va fi de avertisment, în plan vertical și singura ipostază în care se folosește arma este aceea de autoapărare.
Cazul Adrian Iovan este unul dintre cele mai controversate exemple produse în România. In noaptea de 5 spre 6 octombrie 2005, Adrian Iovan a împușcat în cap un tânăr de 27 de ani, care se afla pe terasa casei sale din cartierul Primăverii. Ancheta a stabilit că înainte cu câteva minunte, Bogdan Iancu intrase in locuința familiei Iovan pentru a fura. Curtea de Apel Craiova a decis ca Adrian Iovan, l-a impușcat pe tânăr în legitimă apărare.
Leave a Reply