Arhive

Persoane trimise în judecată în două dosare penale privind infracțiuni de corupție

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Iași au emis rechizitorii în două dosare penale privind infracțiuni de corupție instrumentate cu sprijinul poliției judiciare a Direcției Generale Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Iași, prin care două persoane au fost trimise în judecată, în prima situație pentru trafic de influență, iar în cea de-a doua pentru dare de mită.

Astfel, în primul caz, s-a dispus trimiterea în judecată a unui inculpat, încarcerat în executarea unei pedepse definitive în Penitenciarul Botoşani, cercetat pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de influenţă, respectiv 2 acte materiale din anul 2015 şi 7 acte materiale din anul 2016.

În fapt, în cursul anului 2015, inculpatul a pretins de la două persoane sumele de 1.000, respectiv 2.600 de lei, lăsându-le să creadă că ar avea influență asupra medicilor din cadrul Institutului de Psihiatrie „Socola” IaşiCabinetului de Expertiză Medicală asupra Capacităţii de Muncă din cadrul Casei Judeţene de Pensii Iaşi, ori asupra membrilor Comisiei de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap din cadrul D.G.A.S.P.C. Iaşi, pentru a-i determina să îndeplinească acte care intră în atribuţiile de serviciu ori acte contrare îndatoririlor de serviciu.

De asemenea, în cursul anului 2016, inculpatul a pretins de la şapte persoane, sume de bani în lei și valută, cuprinse între 400 și 2.600 lei, respectiv 2.000 de euro (din care a primit 500 euro), lăsând să se creadă că ar avea influență asupra funcționarilor publici/medicilor din cadrul acelorași instituții menționate mai sus, precum și asupra membrilor Comisiei pentru Protecţia Copilului Iaşi din cadrul D.G.A.S.P.C. Iaşi, pentru îndeplinirea ori neîndeplinirea unor îndatoriri de serviciu.

În cauză, polițiștii anticorupție ai D.G.A. – Serviciul Județean Anticorupție Iași au efectuat activități de procedură penală în baza delegărilor procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Iași.

În cel de-al doilea caz s-a dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a unui inculpat pentru săvârşirea infracţiunii de dare de mită.

În fapt, în data de 29.12.2020, inculpatul a dat, în mod direct, pentru sine, unui agent de poliție din cadrul Poliţiei municipiului Paşcani – Biroul Rutier, o sumă de bani, în legătură cu urgentarea îndeplinirii atribuţiilor de serviciu, constând în efectuarea într-un timp scurt a controlului actelor personale şi auto asupra ansamblului de vehicule condus de acesta, format din auto şi remorcă, precum şi în legătură cu îndeplinirea corectă a atribuţiilor de serviciu în caz de constatare a unor eventuale nereguli, abateri la regimul circulaţiei rutiere care ar fi fost comise în trafic de şofer. 

Dosarul penal a fost iniţiat de către polițiștii anticorupție ai D.G.A. – Serviciul Judeţean Anticorupţie Iaşi, în baza denunţului telefonic al agentului de poliţie, iar activităţile operative au fost organizate şi realizate sub directa coordonare a procurorului de caz.

BIROUL INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLCE