Pachete cu materiale de protecție sanitară pentru unități medicale din Arad, Suceava, Neamț și Mureș

Batalionul 1 CIMIC (cooperare civili-militari) din București și Biroul pentru Cooperare în Domeniul Apărării din cadrul Ambasadei SUA la București, vor distribui, în unități medicale din județele Arad (21 și 22 iulie), Suceava, Neamț și Mureș (3-8 august), 1280 pachete cu materiale de protecție sanitară.

Pachetele, asigurate de Comandamentul European al Forțelor Armate ale SUA, conțin, printre altele, măști, ochelari și costume de protecție. Distribuirea va fi făcută cu sprijinul Direcțiilor de Sănătate Publică din județele respective.

Militarii Batalionului 1 CIMIC au desfășurat, de la începutul pandemiei de COVID-19, mai multe misiuni de asistență umanitară în beneficiul persoanelor aflate în dificultate în diverse zone ale țării.

Batalionul 1 CIMIC (CIMIC = civil – military cooperation) este o unitate militară unică în Armata României, aflată în subordinea Statului Major al Forțelor Terestre și specializată în domeniul cooperării civili – militari.

Batalionul a fost înființat în anul 2001, iar în cei nouăsprezece ani de existență, militari din cadrul unității au participat la mai multe misiuni internaționale în Afganistan, Albania, Angola, Bosnia, Coasta de Fildeș, Congo, Georgia, Irak, Kosovo şi Sudan.

În luna aprilie, SUA a acoperit costurile unei misiuni de zbor în sprijinul Guvernului României, efectuat cu o aeronavă C-17 Globemaster III a Unității Multinaționale de Transport Strategic care operează de pe Baza Aeriană Papa din Ungaria, în care au fost transportate aproximativ 45 de tone de echipamente de protecție medicală de la Seul la București.

În luna mai, în contextul măsurilor de combatere a pandemiei COVID-19, o echipă formată din 15 specialiști din MApN – cinci militari din domeniul CBRN, cinci medici militari și cinci asistenți  medicali s-au deplasat în SUA pentru a oferi sprijin autorităților statului Alabama.