Arhive

ORDINUL ASISTENŢILOR MEDICALI DIN ROMÂNIA FACE PRESIUNI CĂTRE MINISTERUL ÎNVĂŢĂMÂNTULUI

Optsprezece şcoli postliceale funcţionează în Constanţa! Orice absolvent de liceu, cu sau fără diplomă, se poate înscrie la o astfel de unitate de învăţământ… Ordinul asistenţilor medicali din România face presiuni către Ministerul Învăţământului pentru ca opţiunea la o şcoală postliceală sanitară să fie condiţionată de promovarea examenului de bacalaureat.

În acest moment, în Constanţa cele mai multe dintre unităţile educaţionale pregătesc asistenţi medicali. Potrivit Legii Educaţiei modificată în 2011, orice absolvent de liceu se poate înscrie la o astfel de şcoală postliceală.

În baza unei metodologii interne, pentru înscriere în cadrul unităţilor diploma de bacalaureat, era practic un criteriu de selecţie al candidaţilor. Din cauza procentajului mic de promovabilitate de la bacalaureat s-a ajuns în situaţia ca foarte multe şcoli să nu mai aibă înscrişi, riscând falimentul. Astfel că până şi puţinele şcoli postliceale care mai solicită diploma de bacalaureat urmează să renunţe la această pretenţie. Situaţia este îngrijoratoare pentru Ordinul Asistenţilor Medicali din România, care cere Ministerului Învăţământului să reintroducă în legea educaţiei obligativitatea diplomei de bacalaureat pentru practicarea profesiei de asistent medical.

În condiţiile în care tot mai multe şcoli postliceale sunt constrânse să elimine din pretenţii din cauza numărului mic de candidaţi, rămâne de văzut când şi în ce măsură va fi concretizată această intenţie.