Arhive

OAMENII SPUN CĂ AUTORITĂȚILE AU LĂSAT ÎN PARAGINĂ COMPLEXUL SPORTIV DE LA MEDGIDIA

Uitat de autorități? Vorbim despre Complexul Sportiv „Iftimie Ilisei” din Medgidia care este unul dintre cele mai mari din România. În anii 80, în plin avânt al construcţiilor, un primar întreprinzător a construit baza sportivă care a reprezentat un prilej de mândrie pentru orice locuitor al oraşului de pe malul Canalului-Dunăre Marea Neagră. Însă soarta lui a fost una neașteptată… După aproape 40 de ani, complexul s-a transformat într-o ruină gigantică.

Cum pășești în curtea Complexului Sportiv observi că natura sălbatică îşi reintră în drepturi. Uriaşul oval de beton, cu tribunele surpate pe alocuri și băncile de lemn montate pe tribune, care au dispărut de mult, crează imaginea unui loc părăsit. Toaletele amplasate de jur împrejurul arenei au fost vandalizate, terenul de joc este acum o pârloagă unde câţiva copii mai bat mingea, iar pe aleile din jur vezi mai mulți câini maidanezi decât oameni.

În partea de nord a complexului foarte aproape de malul canalului se află bazinul olimpic de înot și sala de lupte. Autoritățile spun că imobilul se află în conservare. Asta ar sugera ușile încuiate care trebuie să împiedice accesul persoanelor. Însă dacă privim printr-o fereastră cu geamul spart se vede clar că fostul bazin este acum o groapă uriașă și inutilă, plină de moloz.

Mai mult decât atât locul a fost vandalizat la propriu și multe din elementele metalice care susțineau acoperisul clădirii au fost tăiate si au ajuns cel mai probabil la fier vechi.

La patinoar găsim aceeași paragină. Cele mai multe elemente au dispărut de mult, iar buruienile au invadat atât patinoarul cât și tribunele. Clădirea care adăpostea vestiarele și alte spații administrative are pereţii sparţi și acoperiți cu grafitti, iar tâmplăria este doar o amintire. Înainte de a ieși prin impozantele porți de metal, pe vremuri telecomandate ne gândim la ce a fost și mai ales la ce a ajuns acest loc. Care va fi soarta Complexului Sportiv?

Era superb la vremea lui. Asta îşi amintesc oamenii… În spatele tribunei oficiale exista o sală de recepţie, cu bar şi restaurant. De acolo se intra direct în hotel. Acum însă scările din zonă dau semne că încep să se prăbușească. Cei care au prins vremurile în care Complexul Sportiv era mândria orașului Medgidia privesc cu tristețe în suflet și spun că toate au rămas doar amintiri…

Complexul sportiv Medgidia a fost construit în anul 1978, la iniţiativa primarului Iftimie Ilisei. A fost un om foarte ambiţios, care a profitat de prezenţa fabricii de ciment din municipiu şi s-a apucat să construiască un edificu care avea să devină o emblemă. Poveştile din acea perioadă spun că însuşi Ceauşescu a fost uluit atunci când a aterizat cu elicopterul pe gazonul stadionului, cu ocazia unei vizite oficiale la Medgidia.