Arhive

“Nu dorim să impunem restricții și obligații inutile, ci să promovăm soluții durabile și echilibrate…”

Parlamentarii AUR au participat la dezbaterile asupra Codului amenajării teritoriului, urbanismului și construcțiilor, un document extrem de important pentru viitorul dezvoltării noastre urbane.
Senatorul AUR, Sorin-Cristian Mateescu a salutat prezența numeroasă a asociațiilor de profil care au venit să își exprime preocupările și să depună amendamente pentru a corecta aspectele problematice ale acestui cod.

“În forma sa actuală, partidul nostru, Aur, nu va vota acest cod. De ce? Pentru că observăm că acest cod reprezintă baza implementării proiectului de lege privind orașul de 15 minute, un concept care, în opinia noastră, limitează în mod considerabil libertatea de mișcare a cetățenilor noștri.

Într-un astfel de oraș, cetățenii ar fi practic obligați să meargă la un loc de muncă, să își dea copilul la o școală sau grădiniță, să meargă la un spital, să meargă la un teatru, la un meci sau la un restaurant, toate acestea fiind disponibile doar în interiorul perimetrului impus. Considerăm că aceasta este o încălcare a libertății de alegere a cetățenilor noștri. Plus, cetățenii sunt practic obligați să utilizeze transportul public, să meargă pe jos sau cu bicicleta. Se propun introducerea unor taxe de parcare și reducerea volumului de parcări pentru autovehicule. Acest lucru poate fi văzut ca o încălcare grosolană a libertății de mișcare și a libertății de a alege.

Este important să ne asigurăm că locuitorii unui oraș au posibilitatea de a-și alege modul de transport și de a decide asupra propriului lor stil de viață. Nu dorim să impunem restricții și obligații inutile, ci să promovăm soluții durabile și echilibrate care să țină cont de nevoile și preferințele cetățenilor noștri.

Prin urmare, vom susține amendamentele propuse de asociațiile de profil pentru a remedia aceste aspecte problematice ale codului și pentru a asigura că drepturile și libertățile cetățenilor noștri sunt respectate.”, Sorin-Cristian Mateescu, senator AUR.