Arhive

Nouă imunoterapie disponibilă în România pentru tratamentului pacienţilor cu o formă de limfom non-Hodgkin

Un nou tratament pe bază de imunoterapie cu durată fixă de administrare este disponibil pentru pacienţii adulţi cu limfom folicular (LF) recidivat sau refractar. Imunoterapia este introdusă pe piaţa din România de către compania Roche şi este disponibilă pacienţilor în regim compensat integral.

Limfomul folicular (FL) este a doua cea mai comună formă de limfom non-Hodgkin cu evolutie indolentă (evoluţie lentă), reprezentând aproximativ unul din cinci cazuri. Acest tip de limfom afectează în principal persoanele de peste 60 de ani şi prezintă puține simptome sau deloc, ceea ce duce la răspândirea nedetectată în corp. Dacă apar, simptomele ar putea include: umflare nedureroasă la nivelul gâtului, axilei sau în zona inghinală cauzată de ganglionii limfatici măriți, transpirații nocturne, febră și scădere în greutate inexplicabilă.

Pacienții cu limfom indolent de regulă pot supraviețui aproximativ zece ani după diagnostic, însă deocamdată nu există un tratament care să ofere vindecare. În mod obişnuit, acest tip de limfom răspunde pozitiv la tratament, dar este adesea caracterizat prin perioade de remisiuni și recidive. De regulă, boala devine mai greu de tratat de fiecare dată când un pacient recidivează, iar progresia precoce poate fi asociată cu un prognostic slab pe termen lung.

„În ciuda progreselor în tratament, limfomul folicular rămâne incurabil şi recidiva poate apărea în timp ce răspunsul la tratament devine din ce în ce mai limitat la fiecare nouă linie de tratament administrată. Pacienții trăiesc adesea cu teama că malignitatea lor va reveni, ceea ce are un impact emoțional și psihologic semnificativ nu doar asupra lor, ci și asupra familiilor și prietenilor lor. Această nouă terapie reprezintă un progres semnificativ pentru persoanele cu limfom folicular recidivat sau refractar, care au avut opțiuni limitate de tratament până în prezent”, declară Prof. Dr. Horia Bumbea, medic primar, Spitalul Universitar de Urgență București.

Limfoamele sunt tumori ale sistemului limfatic constituit din ţesuturi şi organe care produc şi transportă limfocite sau celule albe. Atunci când aceste celule se înmulţesc necontrolat se formează tumori, cunoscute sub denumirea de limfoame. Aceste tumori pot apărea oriunde în corp deoarece sistemul limfatic traversează tot organismul.

Se estimează că peste 100.000 de persoane sunt diagnosticate anual cu limfom folicular în întreaga lume, în timp ce în ţara noastră aproximativ 400 de persoane primesc în fiecare an acest diagnostic1, .