Arhive

NIVEUL RADIAȚIILOR CNE CERNAVODĂ

Conducerea Centralei Nuclear-Electrica Cernavodă a anunţat că puterea electrică la borne din data de 25 februarie 2014, la Unitatea 1, a fost de 706,9 Mwe, iar la Unitatea 2, de 708,6 Mwe.
Evacuările gazoase şi lichide de radioactivitate au fost sub 1% din limitele aprobate de către autorităţi. Radioactivitatea evacuată în mediu de la CNE Cernavodă, pentru data de 24 februarie 2014, a fost de 0,018 microSv, urmare a emisiilor în aer, şi 2,19E – 05 microSv, urmare a emisiilor radioactive în apă. Nu au fost emisii de gaze nobile la niciuna dintre unităţi.
Nivelurile de radioactivitate ale mediului se încadrează în valorile fondului natural, fără să se producă modificări ale acestuia. Pentru probele de apă freatică analizele prin spectrometrie gamma nu au detectat prezenţa radioactivităţii artificiale, iar concentraţia de tritiu a fost sub limita de detecţie de 2,5 Bq/l. În probele de apă din forajele de control de pe platforma DICA, precum şi în cele de pe platforma depozitului intermediar DIDR, nu a fost detectată radioactivitate gamma artificială peste limitele de detecţie. Apa potabilă nu conţine radioactivitate artificială (tritiu sau radionuclizi gamma emiţători) peste limita de detecţie.
Debitul de doză gamma măsurat în Cernavodă, în data de 24 februarie 2014, a fost de 0,0958 microSV/h, valoare care se încadrează în valorile fondului natural din România.