Arhive

NE-A PĂRĂSIT UN OM DE EXCEPȚIE: PAUL GRIGORIU

Paul Grigoriu s-a stins din viață la puțin timp după ce a împlinit 70 de ani. Spunea adesea că Radioul înseamnă totul pentru el și, într-adevăr, mai bine de patru decenii viața lui a fost Radioul. Prin întreaga sa cariera profesională a contribuit la consolidarea prestigiului radioului public în conștiința națională.

Și-a început cariera în 1969 în redacţia emisiunilor pentru străinătate (REPS), secţia franceză. După 1989, de numele lui s-au legat indisolubil emisiuni care l-au impus în jurnalismul românesc: emisiunile estivale de la Radio Vacanța, Noapte albastră, Matinalul, Sfertul academic. Vocea inconfundabilă, bonomia bine temperată, educația marcată profund de repere solide, spiritul de echipă, încrederea în oameni și în prietenie – sunt coordonatele unui caracter puternic care a definit deopotrivă omul și profesionistul Paul Grigoriu. Jurnalist desăvârșit, scriitor cu har, creator de școală și personalități radiofonice, Paul Grigoriu a știut să păstreze, în vâltoarea anilor post decembriști, un echilibru editorial care i-a adus nu doar recunoaștere profesională dar și dragostea milioanelor de ascultători. La toate acestea s-a adăugat o modestie exemplară. A primit din partea Preşedinţiei României două importante distincţii: Ordinul Meritul Cultural şi Ordinul Serviciului Credincios. A primit aprecierile criticilor și cititorilor săi. A fost iubit de ascultătorii săi. A fost prețuit de prietenii săi. Nimic nu a schimbat nici felul său de a fi, nici modul în care se raporta la cei din jurul său. A rămas întotdeauna, indiferent de situațiile în care l-a purtat viața, un mare om.

În arhiva radioului, vocea sa va rămâne pentru totdeauna un reper de acuratețe, de rostire radiofonică. Iar emisiunile păstrate în arhivă și în sufletele noastre vor rămâne modele de jurnalism pentru toți aceia care vor face această meserie.

Radio România îți mulțumește, Domnule Paul Grigoriu, pentru tot ce ai însemnat pentru noi. Dumnezeu sa te odihnească!

Consiliul de Administrație al Societății Române de Radiodifuziune