Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța va găzdui Expoziția itinerantă națională „Minerale și asociații minerale din România”

În perioada 16 iulie – 12 octombrie 2020, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța va găzdui Expoziția itinerantă națională „Minerale și asociații minerale din România”, organizată de Muzeul Județean de Mineralogie „Victor Gorduza” Baia Mare.

Este o expoziţie în premieră care prezintă cele mai rare şi spectaculoase asociaţii minerale de pe teritoriul naţional, aflate în patrimoniul muzeului organizator dar și împrumutate de la Universităţile din Bucureşti (UB), Cluj-Napoca (UBB) şi Iaşi (UAIC) şi Muzeul Naţional de Geologie din Bucureşti (MNG). Ca partener s-a constituit şi Academia Română prin girul ştiinţific acordat. 

Patrimoniul mineralogic românesc este aproape necunoscut publicului; prea puţină lume cunoaşte faptul că în România au fost descoperite, descrise şi documentate 38 de minerale în premieră mondială. La acestea se adaugă o serie deosebit de valoroasă de asociaţii minerale emblematice pentru spaţiul geologic românesc (prin asociaţie minerală înţelegându-se două sau mai multe specii minerale caracteristice unui mod de formare comun).

Expoziţia este constituită din nouă vitrine în care sunt expuse 122 de eşantioane mineralogice alese pe criterii ştiinţifice (descrise pentru prima oară în România şi/sau carateristice spaţiului naţional) şi muzeografice (eşantioane cât se poate de estetice, care să încânte vizitatorul). Pentru detalii mineralogice deosebite sunt amplasate în unele vitrine lupe (6 la număr). Două rollup-uri completează imaginea geologică şi mineralogică necesară unei bune informări a publicului. Există și un ghid de expoziţie tip broşură (14 file format A5) care detaliază informaţia privind exponatele, etichetele din vitrine conţinând elementele de bază, pentru localizarea piesei în ansamblul expunerii. 

Dintre eșantioanele care vor putea fi admirate amintim, selectiv: cuarţ columnar și fumuriu, calcite, hemimorfit, wollastonit cu bismutin, ametist, calcedonie albastră, flogopit, granat, muscovite, nefelin, sodalit, turmalină, rumanit și vivianit.

Vernisajul expoziției „Minerale și asociații minerale din România” va avea loc joi, 16 iulie 2020, ora 1200, la sediul Muzeului de Istorie Națională și Arheologie din Piața Ovidiu nr.12, Constanța.