Arhive

MUZEUL DE ARTĂ „LUCIAN GRIGORESCU” DIN MEDGIDIA VA FI REABILITAT [VIDEO]

Deși are o valoare istorică și arhitecturală inestimabilă și este înscrisă în lista monumentelor istorice, clădirea Muzeului de Artă „Lucian Grigorescu” din Medgidia zace în paragină de ani buni. A funcționat începând cu anul 1964, în 1975 a devenit secție a Muzeului de Artă Constanța și, după zeci de ani în care nicio autoritate nu a făcut vreo investiție, în 2009 conducerea Consiliului Județean Constanța a decis că arta nu este profitabilă, iar muzeul de la Medgidia a fost golit și închis.

Atât cetățenii municipiului, cât și iubitorii de artă plastică au sperat că oficialii vor reveni asupra deciziei și muzeul va fi redeschis, însă asta nu s-a mai întâmplat. Așa se face că, în 2011 televiziunea Alpha Media a demarat campania intitulată: „REDESCHIDEȚI MUZEUL LUCIAN GRIGORESCU”, cu speranța că autoritățile județene vor acorda o șansă culturii din Medgidia și vor preda imobilul ce aparținea municipiului. A fost creată și o petiție semnată de mii de oameni, dar timpul a trecut, iar rezultatele s-au lăsat așteptate.

Demersurile în vederea preluării imobilului pentru accesarea de fonduri de către Primăria Medgidia, cu scopul reabilitării, au început în ianuarie 2017, când a fost aprobat proiectul de hotărâre nr 12inițiat de primarul Valentin Vrabie care viza preluarea imobilului situat în Medgidia, Aleea Trandafirilor, nr. 1. În aprilie 2017, CJ Constanța a aprobat un proiect de hotărâre care viza transmiterea clădirii muzeului în administrarea Consiliului Local Medgidia.

Deși a fost aprobat, procedura juridică nu a fost finalizată.

Au fost întocmite documente de măsurători și de cadastru care au determinat identificarea clădirii cu toate elementele tehnice și juridice.

Simona Amucileniței |  șef Serviciu Proiecte, Primăria Medgidia

În noiembrie 2021 s-a reluat procedura prin hotărârea Consiliului Local nr. 205.  A urmat HCJ nr. 292/ 12.2021, iar Muzeul idetificat cadastral a revenit în proprietatea Municipiului Medgidia.

Din acel moment Primaria a început întocmirea documentației necesare reabilitării: Certificat de Urbanism, studii de teren, avize și documentație de avizare a lucrărilor de intervenție, realizarea unui studiu istorico-arhitectural obligatoriu și lista poate continua.

Au urmat solicitările de finanțare.

Au fost mai multe solicitări de finanțare

  • CNI, Subprogamul Asezaminte culturale – aprilie 2022;
  • PNRR Componenta 5- Valul renovării, axa 2 schema de granturi pentru eficiență eneergetică și reziliență clădiri publice, Operațiunea B.1 Renovarea integrată (consolidare seismiă și renovarea energetică moderată) a clădirilor publice – octombrie 2022
  • Programul național de consolidare a clădririlor cu risc seismic ridicat  derulat de MDLPA cu o valoare totală de 15.057.660,72 lei cu TVA (982.801,56 lei – buget local)
Simona Amucileniței |  șef Serviciu Proiecte, Primăria Medgidia

Primăria Medgidia a scos recent la licitație contractul pentru execuția lucrărilor în cadrul obiectivului de investiție „Renovare integrată a Muzeului de Artă „Lucian Grigorescu”. Vestea bună pentru întreaga comunitate locală vine după ani întregi de demersuri susținute de primarul Valentin Vrabie.

Vestea și mai bună este că, după reabilitarea clădirii Muzeului de Artă va reveni la Medgidia colecția de artă a pictorului Lucian Grigorescu.

Simona Amucileniței |  șef Serviciu Proiecte, Primăria Medgidia

Dacă totul merge conform planului și nimeni nu va dori să pună piedici proiectului, autoritățile locale speră că ordinul de începere a lucrărilor se va da în luna mai a acestui an.