Conform tradiției creștine, înainte de duminica Rusaliilor sunt Moșii de vară. Cu această ocazie, în toate bisericile ortodoxe se vor oficia Sfinte Liturghii, urmate de slujbe de pomenire a celor trecuţi la cele veşnice. .
La Moşii de Rusalii în trecut se dădeau de pomană vase cu fructe, colaci şi lumânări. Toate acestea erau oferite pentru cei răposaţi, în prima parte a zilei. Iar în partea a doua a zilei, fiecare putea să dea de pomană pentru sufletul său. Se credea că nu era bine ca în această zi cineva să mănânce fără să dea de pomană. Tot ceea ce era dat de pomană se dădea în vase noi, împodobite cu flori. Care este însemnătatea acestei sărbători?
Femeile din orașul nostru se află pe ultima sută de metri în achiziționarea vaselor pentru această zi. Înarmate cu răbdare, au căutat după dorințele și posibilitățile fiecăreia
străchinile dorite. Că este din lut, sau sticlă, vasul trebuie să fie pe măsura pregătirilor fiecărei doamne.
Preoții spun că este o zi închinată pomenirii morților. La această sărbătoare se obișnuiește în funcție de regiune să se împartă, să se facă milostenie cu cei sărmani. Acestora li se împart diferite produse pentru a nu trece ziua fără ca ei să fie uitați. Ce recomandă reprezentanții bisericii?
Moșii de vară este unul dintre cele mai importante momente ale cultului celor adormiți. Tradiția spune că, cei răposați așteaptă să primească ofrande, iar dacă familia uită sau neglijează să împlinească datina, cei trecuți în neființă rămân supărați. Sărbătoarea poartă numele de Moși pentru că se face pomenirea părinților, moșilor și strămoșilor adormiți.
Leave a Reply