MORMÂNTUL HIPOGEU DIN CONSTANȚA ESTE ÎNCONJURAT DE BĂLĂRII

Adevăratele comori ale municipiului Constanța sunt lăsate de izbeliște. Autoritățile uită parcă de importanța siturilor arheologice și a monumentelor care sunt embleme și dovezi ale antichității. După Edificiul Român cu Mozaic, o altă descoperire istorică a rămas în paragină. Este vorba despre mormântul Hipogeu din centrul orașului.

Construit în secolul IV după Hristos, în centrul Constanței, aproape de mare, mormântul Hipogeu a rezistat trecerii timpului și a fost descoperit în februarie 1988. Cercetătorii Virgil Lungu și Constantin Chera au avut surpriza să găsească monumentul care a reușit să rămână neatins de jefuitorii antichității. Surprinzător, cavoul reprezintă o adevărată comoară de ordin cultural, dispunând de un design specific epocii lui Constantin Cel Mare. Bolta și pereții sunt pictate cu motive religioase, reprezentative pentru viața spirituală a vremii.

Stilul de construcție funerară realizată din piatră și cărămidă, conturată cu picturi unice era ceva obișnuit în cetatea Tomis.

Povestea surprinzătoare a descoperirii istorice, nu a impresionat autoritățile. Promisiuni au existat însă nu au fost materializate. Singurul ajutor oferit s-a limitat la o baracă termoizolantă care să permită o temperatură optimă pentru ca execuția artistică să nu se degradeze. Cercetătorii au înaintat și un proiect de protejare a monumentului la Ministerul Culturii, care a fost aprobat însă banii nu au fost alocați. Dacă proiectul va prinde contur, pentru ca publicul să vadă picturile se are în vedere construirea unei replici la scară mică sau instalarea unei camere video în interior astfel încât imaginile să fie redate pe panouri exterioare. În prezent însă comoara istorică este înconjurată de vegetație și conservată cu placaje.