MEDICII AVERTIZEAZĂ CĂ FOLOSIREA AERULUI CONDIŢIONAT POATE DUCE LA PROBLEME GRAVE DE SĂNĂTATE

In zilele caniculare tot mai multe persoane aleg să se răcorească în încăperi unde există aer condiţionat. Motivul îl reprezintă temperaturile mult mai scăzute decât cele de afară. Însă medicii ne avertizează că folosirea în exces a aerului condiţionat poate duce la probleme grave de sănătate.

Nu de mult timp, aerul condiționat a fost considerat luxul necesar pentru supraviețuirea în birouri sau transport public pe vreme caniculară. Din păcate, utilizat în mod abuziv, la temperaturi foarte joase și fără a fi întreținut în mod corespunzator, aparatul de aer condiționat contribuie la declanșarea multor probleme de sănătate . Tocmai din acest motiv specialiștii atrag atenţia şi asupra şocului termic pe care îl poate suferi o persoană care iese dintr-o încăpere răcită cu aer condiţionat.

La fel ca aparatele de aer condiţionat montate în imobile şi cele din maşini sunt la fel de periculoase pentru sănătate. Pentru a preveni problemele legate de aerul condiţionat, ar trebui acordată o atenţie sporită sistemului de ventilaţie şi redusă pe cât se poate folosirea acestuia.

Studiile care au avut ca subiecți atât persoane care au lucrat timp îndelungat în birouri cu aer condiționat dar și în aer liber, au dovedit că persoanele expuse la aparatele de răcire sunt mai predispuse la gripe și alte afecțiuni minore. De asemenea, s-a dovedit că organismul este supus unui stres atunci când trebuie să treacă de la o temperatură ridicată la cea scăzută.