Arhive

“Masă la școală”, un proiect care a schimbat opt premieri și 11 miniștri ai Educației…

Într-o societate normală, toată lumea este bine intenționată dorind binele comun iar, în politică, inițiativele bune, utile beneficiază de un sprijin real și de un traseu rapid pentru a genera o viață mai bună pentru toți.

În acest context, deputatul liberal, Raluca Turcan, trage un semnal de alarmă:
“Nu avem din păcate acest sistem în realitate și vă pot spune că doar pentru programul ”masă la școală” a fost nevoie de zece ani pentru a ajunge în acest moment în care să fie aplicat la scară mai mare în România.

Am inițiat acest proiect în 2013, iar acum, în anul 2023, putem spune în sfârșit că este funcțional într-un număr mai mare de școli din județul Sibiu și din țară.

Prima discuție legată de acest proiect la nivelul Guvernului am avut-o cu Dacian Cioloș, care era premier. El m-a trimis la un secretar de stat, care mi-a spus că proiectul nu se poate face pe fonduri europene. Apoi alte și alte discuții, dezbateri și, dintr-un proiect care putea fi prioritate națională din 2016, cu fonduri europene, așa cum se finanțează și acum, am găsit mai târziu sprijin și interes la secretarul de stat atunci, ulterior Ministrul Educației, Monica Cristina Anisie.
Am început cu un program-pilot de 50 de școli. Apoi, când am fost vicepremier, am extins acest program la 150 de școli.
Împreună cu ministrul fondurilor europene, Marcel Ioan Boloș, am găsit 30 de milioane de euro, care au permis transformarea lui, dintr-un proiect-pilot, într-unul cu adresabilitate mai largă. Dar tot incomplet pentru toate unitățile școlare.

Este un proiect care a schimbat opt premieri și 11 miniștri ai Educației până să ajungă în acest punct.

Deși vorbim de copii, de educație, a fost nevoie de tot acest drum. Au fost multe bătălii de etapă pierdute, a trebuit să-mi conving propriii colegii, politicieni din opoziție, adversari politici că este un proiect care poate reduce abandonul școlar.

Când am propus inițial proiectul, comentariile au fost de genul “o nouă pomană”, “nu sunt bani”, “nu ajută la nimic”. Am continuat pentru că știam studiile realizate după ce proiectul a fost aplicat în multe alte țări, iar acestea îmi demonstrau că este o măsură eficientă pentru reducerea abandonului școlar și creșterea performanței școlare.

Anul acesta avem cel mai mare număr de școli care beneficiază la nivel național – 450. În plus, am obținut și creșterea tarifului unui meniu zilnic, de la 10, la 15 lei.

În prezent, în județul Sibiu programul funcționează în 19 școli și vorbim de câteva mii de elevi care beneficiază de masă în școală.

Am fost personal să văd cum funcționează acest program în câteva din instituțiile de învățământ din județ. Am fost la Școala Gimnazială Nr. 23 și la Școala Gimnazială „Radu Selejan” din municipiul Sibiu și la școli din Avrig, Boița și Rășinari să mă asigur că lucrurile se desfășoară așa cum a fost gândit.

10 ani, 8 premieri, 11 miniștri.
Pare mult, însă după intâlnirile de astăzi primesc o nouă confirmare că totul a avut un rost. Și mă bucur că în acest caz, un proiect a putut fi dus mai aproape de final, indiferent de sacrificii”, a transmis Raluca Turcan, deputat PNL.