Mandat european de arestare, pus în aplicare de polițiști

La data de 6 august a.c., poliţiştii Serviciului de Investigații Criminale, cu sprijinul Poliției stațiunii Costinești, au depistat un bărbat, de 35 de ani, din județul Vrancea, pe numele căruia exista un mandat european de arestare, emis de autorităţile italiene.


Cel în cauză a fost dat în urmărire internaţională, fiind bănuit de săvârșirea mai multor infracțiuni de furt și lovire sau alte violențe, fapte comise pe teritoriul Italiei.

Pentru depistarea acestuia, poliţiştii au beneficiat de date şi informaţii suplimentare obţinute prin intermediul Biroului SIRENE din cadrul Centrului de Cooperare Poliţienească Internaţională al Poliţiei Române.
Bărbatul a fost reținut pentru 24 de ore, fiind introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al I.P.J. Constanța.


În cursul zilei de astăzi, acesta va fi prezentat Curții de Apel Constanța, cu propunere de arestare preventivă, în vederea predării către autorităţile italiene.


Reținut de polițiști pentru furturi din mijloacele de transport în comun
Urmare a cercetărilor privind săvârșirea mai multor infracțiuni de furt calificat, fapte comise în perioada 26.06.-22.07.2020 în mijloacele de transport în comun de pe raza municipiului Constanța, polițiști din cadrul Biroului de Investigații Criminale ai Poliției municipiului Constanța au identificat 2 bărbați, de 39, respectiv 57 de ani, bănuiți de comiterea a 8 infracțiuni.


Totodată, în urma administrării probatoriului în cauză, în sarcina bărbatului de 39 de ani au fost reținute 8 infracțiuni de efectuarea de operațiuni financiare în mod ilegal și acces ilegal la un sistem informatic, fapte comise în formă continuată.


În cursul zilei de ieri, bărbatul de 57 de ani a fost reținut de polițiști, fiind prezentat instanței de judecată, care a dispus măsura arestului preventiv pe o perioadă de 30 de zile, iar în cazul bărbatului de 39 de ani urmează a se formula propunere de arestare preventivă în lipsă.


Arestat pentru conducere fără permis

La data de 6 august a.c., în jurul orei 05.05, polițiști din cadrul Secției 2 au
identificat un bărbat, de 38 de ani, care a condus un autoturism pe strada Soveja din municipiul Constanța, fără a poseda permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule.


În cursul zilei de ieri, bărbatul a fost reținut pentru 24 de ore, astăzi fiind prezentat instanței de judecată, care a dispus măsura arestului preventiv pentru 30 de zile.


Acțiuni pe linia respectării prevederilor Legii 55/2020


La data de 6 august a.c., în intervalul orar 11.00-15.00, polițiști din cadrul Poliției stațiunii Neptun, cu sprijinul jandarmilor din cadrul I.J.J. Constanța, au desfășurat o acțiune pe raza stațiunilor Neptun, Olimp, Jupiter, Cap Aurora și Venus, pe linia verificării respectării măsurilor prevăzute de Legea nr. 55/2020 și a celorlalte acte normative referitoare la măsurile de protecție individuală și distanțarea socială.


În urma activităților, polițiștii au legitimat 30 de persoane și au verificat 20 de operatori de plajă, fiind aplicate 8 sancțiuni contravenționale, în valoare de 3.500 de lei.


La data de 6 august a.c., în intervalul orar 11.00-16.00, polițiști din cadrul Poliției stațiunii Costinești, cu sprijinul jandarmilor din cadrul I.J.J. Constanța, au desfășurat o acțiune pe linia respectării măsurilor prevăzute de Legea nr. 55/2020 și a celorlalte acte normative referitoare la măsurile de protecție individuală și distanțarea socială.


În urma activităților, polițiștii au legitimat 58 de persoane, fiind aplicate 9
sancțiuni contravenționale, în valoare de 4.000 de lei.
La data de 6 august a.c., în intervalul orar 12.00-14.00, polițiști din cadrul Poliției orașului Băneasa și ai Secției 8 Poliție Rurală Băneasa, cu sprijinul Serviciului Rutier Constanța, au desfășurat o acțiune pe linia respectării măsurilor prevăzute de Legea nr. 55/2020, precum și a prevenirii și combaterii abaterilor la regimul rutier.


În urma activităților, polițiștii au legitimat aproximativ 50 de persoane și au
verificat 32 de autoturisme, fiind aplicate 18 sancțiuni contravenționale, în valoare de 7.550 de lei, dintre care 16 la O.U.G. 195/2002 și 2 la Legea 55/2020.


La data de 6 august a.c., în intervalul orar 18.00-23.00, polițiști din cadrul Poliției stațiunii Mamaia, cu sprijinul jandarmilor din cadrul G.J.M. Constanța, au desfășurat o acțiune pe linia respectării măsurilor prevăzute de Legea nr. 55/2020 și a celorlalte acte normative referitoare la măsurile de protecție individuală și distanțarea socială.


În urma activităților, polițiștii au legitimat 20 de persoane, fiind aplicate 10 sancțiuni contravenționale, în valoare de 9.000 de lei.


Acțiuni desfășurate de polițiști pe raza județului Constanța


La data de 6 august a.c., în intervalul orar 11.00-18.00, polițiști din cadrul Poliției stațiunii Mamaia, cu sprijinul jandarmilor din cadrul G.J.M. Tomis Constanța, au desfășurat o acțiune, pe raza stațiunii Mamaia, pentru protejarea populației împotriva unor activități de producție, comerț sau prestări de servicii ilicite pe plajă și pe faleză sau alei pietonale, precum și sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice.


În urma activităților, polițiștii au legitimat aproximativ 120 de persoane și au aplicat 114 sancțiuni contravenționale, în valoare 41.500 de lei, dintre care 110 la Legea 12/1990.


La data de 6 august a.c., în intervalul orar 10.30-11.30, polițiști din cadrul Poliției stațiunii Eforie, cu sprijinul jandarmilor din cadrul I.J.J. Constanța, au desfășurat o acțiune, pe raza stațiunii Eforie Nord, pentru prevenirea și combaterea actelor de comerț ilicit.
În urma activităților, polițiștii au aplicat 14 sancțiuni contravenționale, în valoare de 7.750 de lei, la Legea 12/1990, totodată fiind ridicate, în vederea confiscării, bunuri în valoare de 200 de lei.


La data de 6 august a.c., în intervalul orar 11.00-14.00, polițiști din cadrul Biroului de Ordine Publică Mangalia și ai Biroului de Poliție Vama Veche, cu sprijinul jandarmilor din cadrul G.J.M. Tomis Constanța, au desfășurat o acțiune pentru prevenirea și combaterea actelor de comerț ilicit.
În urma activităților, polițiștii au aplicat 10 sancțiuni contravenționale, în valoare de 4.000 de lei, la Legea 12/1990.


La data de 6 august a.c., în intervalul orar 11.00-16.00, polițiști din cadrul Poliției municipiului Medgidia, cu sprijinul jandarmilor din cadrul I.J.J. Constanța, au desfășurat o acțiune pe linia prevenirii și combaterii abaterilor săvârșite de către pietoni și combaterea neacordării de trecere pietonilor.


În urma activităților, polițiștii au aplicat 29 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 8.845 de lei, la O.U.G. 195/2002.
La data de 6 august a.c., în intervalul orar 13.00-16.00, polițiști din cadrul Poliției orașului Năvodari, cu sprijinul jandarmilor din cadrul I.J.J. Constanța, au desfășurat o acțiune pe linia prevenirii și combaterii actelor de comerț ilicit.

În urma activităților, polițiștii au legitimat 30 de persoane și au aplicat 19 sancțiuni contravenționale, în valoare de 8.360 lei, dintre care 13 la Legea 12/1990, în valoare de 6.500 de lei și 6 la O.U.G. 195/2002, în valoare de 1.860 de lei.


La data de 6 august a.c., în intervalul orar 14.00-16.00, polițiști din cadrul Poliției orașului Ovidiu au desfășurat o acțiune pe linia prevenirii și combaterii faptelor de prostituție și proxenetism. Astfel, au fost identificate, pe DN 2A, 2 persoane care atrăgeau persoane pentru a întreține raporturi sexuale în schimbul foloaselor materiale. Femeile în cauză au fost sancționate cu amendă în valoare de 1.000 de lei.
La data de 6 august a.c., în intervalul orar 14.00-16.00, polițiști din cadrul Poliției orașului Negru Vodă au desfășurat o acțiune pe linia sancționării faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice.

În urma activităților, polițiștii au legitimat 20 de persoane și au aplicat 5 sancțiuni contravenționale, în valoare de 800 de lei.

Totodată, polițiștii le-au adus la cunoștință cetățenilor și operatorilor economici prevederile legale în ceea ce privește distanțarea fizică și purtarea măștii de siguranță.
Infracțiuni la regimul rutier, constatate de polițiști
La data de 6 august a.c., în jurul orei 00.05, polițiști din cadrul Serviciului Rutier Constanța au identificat un bărbat, de 21 de ani, care a condus un autoturism pe DN 39, pe raza localității Amzacea, fără a poseda permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule.
La data 7 august a.c., în jurul orei 00.20, polițiști din cadrul Poliției orașului Ovidiu au identificat un bărbat, de 55 de ani, care a condus un autoturism pe Șoseaua Națională din orașul Ovidiu, fără a poseda permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule.


Polițiștii continuă seria activităților preventive pe litoral


În cursul zilei de ieri, polițiștii Biroului de Analiză și Prevenire a Criminalității, împreună cu polițiști din cadrul Poliției stațiunii Neptun au continuat seria activităților preventive pe litoralul românesc. Au fost avute în atenție stațiunile Venus, Cap Aurora, Jupiter, Neptun și Olimp.
Discuțiile au fost purtate atât cu administratorii spațiilor de cazare din stațiunile menționate, cât și cu turiștii veniți în concediu. Au fost prezentate aspecte legate de cauzele generatoare ale infracțiunilor de furturi de pe plajă sau din camerele de hotel, dar și din autoturisme, precum și modalitățile prin care aceste infracțiuni pot fi prevenite.
În scopul prevenirii furturilor din autoturisme, polițiștii vă sfătuiesc:

  • Nu lăsați în interiorul mașinii bunuri de valoare (genți, poșete, aparatură electronică), chiar dacă lipsiți pentru scurt timp;
  • În timpul deplasării, acționați dispozitivul de blocare a ușilor, în acest fel evitați să vi se sutragă poșeta la semafor sau când sunteți în staționare;
  • În stațiile de alimentare cu carburanți, pe timpul achitării contravalorii combustibilului, acționați sistemul de închidere a ușilor;
  • Când părăsiți autoturismul, geamurile trebuie să fie întotdeauna închise complet și sistemul de blocare a ușilor acționat.
    Activitățile desfășurate fac parte din Programul local „Litoral 2020”.

foto: Arhiva