Lăcașurile de cult din municipiul Constanța își suspendă activitatea pe perioada carantinei

Muftiatul Cultului Musulman din România, aduce la cunostintă că în urma deciziei de carantinare a Municipiului Constanța începând cu data de 20 noiembrie 2020 orele 20:00, toate slujbele religioase în interiorul lăcașurilor de cult islamic din municipiul vor fi suspendate pentru o perioada de 14 zile.


In aceasta perioada se permite oficierea slujbelor religioase doar în exteriorul clădirilor, cu excepţia celor la care participă doar personalul clerical (imamii).


Pentru evenimentele organizate în exterior se va respecta norma de 4 mp/persoană, cu respectarea regulilor de protecţie sanitară, stabilite prin Ordinul comun al Ministrului Sănătăţii şi al Ministrului Afacerilor Interne, emis în temeiul art. 45 şi al art. 71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020, cu modificările şi completările ulterioare;
Se permite oficierea slujbelor de înmormântare, doar în exteriorul clădirilor, cu participarea a maxim 20 de persoane.

Având în vedere condițiile meteo nefavorabile, și anume temperaturile scăzute cât și posibilitatea de averse, s-a luat decizia de suspendare pe o perioada de 14 zile a serviciilor religioase atât în interiorul lăcașurilor de cult cât și în exteriorul acestora, excepție făcând ceremonialul religios de înmormântare care oricum se efectua în spațiu deschis, și anume în perimetrul cimitirelor musulmane, dar cu o participare maxima de 20 persoane, inclusiv imamul.


Tot în aceasta perioada efectuarea oricăror slujbe de pomenire a celor trecuți în rândul celor drepți la domiciliul rudelor sau a apropiatilor va fi săvârșită doar cu participarea persoanelor ce își au domiciliul la adresa unde va avea loc aceasta si fără a se servi masa de după slujba de pomenire ( Mevlid ). Toti participanții la aceste slujbe sunt obligați a purta masca de protecție care sa acopere atât nasul cât și gura de către toți participanții, inclusiv a imamului.