Arhive

LA MEDGIDIA APROAPE ÎN PERMANENȚĂ ZONA DIN JURUL TOMBEROANELOR DINTRE BLOCURI ESTE MURDARĂ

Se spune că iti dai seama de educația oamenilor dacă arunci o privire în locul de depozitare a gunoiului menajer. Aproape in permanență, indiferent de cartier, zona din jurul tomberoanelor este murdară. Iar dacă in prima fază ești tentat să dai vina pe cei de la salubritate, la o privire mai atentă observi adevarații „responsabili”.

Pentru mulți cetățeni depozitarea gunoiului este un fel de probă sportivă. Il aruncă de la distanță, iar dacă nimeresc, bine, dacă nu asta e. De multe ori oamenii refuză să facă minimul efort de a pune gunoiul în pubelă și aleg să lase sacul menajer pe jos. Si daca aceste lucruri se intampla imediat dupa ce angajatii societății de colectare au trecut prin zonă și au curățat locul, munca lor a fost în zadar.

O alta cauză a mizeriei o reprezintă „colectarea selectivă” pe care o fac persoanele nevoiașe in cautare de pet-uri și mâncare. Pentru câțiva bănuți primiți la societățile care colectează mase plastice gunoierii, cum sunt numiţi de cetăţeni, scotocesc prin tomberoanele din oraș fără să se deranjeze apoi să facă curățenie. Indeasa in punga gunoaiele care pot fi valorificate si lasa imprastiat pe jos tot ce au scos din pubele și nu le este de folos. Am surprins un astfel de „proces tehnologic” la tomberoanele din Zona Nord a municipiului Medgidia.

Tot în această zonă în fața Sălii de Sport Dan Spătaru mai mulți indivizi și-au făcut adăpost. Au reușit să strice imaginea spaţiului din fața incintei pe care l-au acoperit cu resturi menajere și gunoaie. Ce spun oamenii despre aceste probleme?

Am anunțat şi autoritățile. Agenții din cadrul Poliției Locale îi mai gonesc pe cei care scormonesc prin gunoaie dacă ii surprind in flagrant, dar se pare că procedura este în zadar. Ei se intorc și în scurt timp zona arată la fel.

Felul in care un oraș isi gestioneaza problema deseurilor spune mult despre gradul de civilizatie al populaţiei. La fel putem spune despre spațiile de depozitare a gunoaielor. Însă nu depinde numai de autorități ci de cetățenii acestui oraș. Cu un efort comun şi mai multă implicare s-ar putea păstra curăţenia.