ÎNCEPUTUL DE AN ADUCE BENEFICII COPIILOR INSTITUȚIONALIZAȚI DAR ȘI PERSOANELOR CU HANDICAP

Atât sfârșitul de an 2014 cât și începutul lui 2015 au adus numai vești bune pentru un segment foarte important al populației. Este vorba despre copiii instituționalizați în centrele de asistență socială și cei care se află în grija rudelor. Și pentru persoanele cu dizabilități anul 2015 a venit cu vești bune.

De la 1 decembrie 2014 s-a dublat alocația de hrană atât pentru copiii din sistemul de protecție cât și pentru persoanele adulte instituționalizate ce prezintă handicap. De la 8,3 lei suma se ridică acum la 16,6 lei de persoană. O altă modificare importantă a fost aplicată în favoarea copiilor ce se află în grija rudelor sau bunicilor pentru că au părinții plecați la muncă în străinătate. Alocația de plasament a fost majorată de la 97 la 600 lei pentru fiecare copil.

În ceea ce privește asistenții maternali care au copii în plasament, situația stă în felul următor.

În momentul de față în evidența Direcției de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța există 1100 de copii dați în plasamente familiale. Odată cu majorarea alocației se așteaptă o creștere a cererilor de luare în plasament atât de rude cât și de asistenții maternali. Acest lucru poate însemna o scădere numărului micuților aflați în centre.

Conform codului civil, bunicii minorilor au obligația legală de întreținere a acestora, însă unii nu își permit și apelează la ajutorul Direcției de Asistență Socială.