Arhive

HIPERTENSIUNEA ARTERIALĂ ESTE O ADEVĂRATĂ PROBLEMĂ DE SĂNĂTATE PUBLICĂ

Hipertensiunea arterială este o adevărată problemă de sănătate publică în România. Patru din zece români se confruntă cu această problemă, ceea ce înseamnă o prevalență de peste 40% la nivelul țării. În fața acestor statistici alarmante, specialiștii susțin că hipertensiunea arterială poate fi prevenită prin adoptarea unor măsuri adminstrative, politice și sociale coerente.

Descrierea afecțiunii înseamnă creşterea permanentă a tensiunii arteriale peste valoarea de 140 cu 90 coloană de mercur. De multe ori pacientul poate să nu prezinte nici un fel de simptome, pentru că se ajunge la un nivel nepermis numai treptat.

Măsurarea periodică, zilnică, a tensiunii este una dintre cele mai simple şi la îndemănă măsură de prevenire a afecţiunilor cardiace.Valorile măsurate în anumite momente ale zilei sunt considerate reprezentative pentru a defini tensiunea fundamentală. Cât de periculoasă este această afecțiune și ce complicații poate avea?

Alături de cancer și diabet zaharat, hipertensiunea arterială reprezintă o problemă de sănătate publică, atât prin frecvența crescută în rândul populației cât și prin complicațiile redutabile (AVC, Infarct miocardic).