Arhive

GUNOAIELE DIN MEDGIDIA AU AJUNS SURSA DE TRAI PENTRU SĂRACI

Își trăiesc viața… la tomberoane. Gunoaiele au ajuns sursa lor de venit. Vorbim despre oamenii pe care zilnic îi vedem lângă tomberon, scotocind prin gunoaie. De foarte multe ori, cetăţenii întorc repede privirea, pentru că nu vor să se încarce negativ cu această realitate dură.

Cei mai mulţi oameni preferă să ignore aceste suflete pe care le numesc… GUNOIERII. Puțini sunt cei care se întreabă cum au ajuns să trăiască din gunoaiele altora. Lipsa locurilor de muncă îi împinge pe toți mai mulți români să câștige un ban și caută prin gunoaie. Pet-urile au devenit singura sursă de venit pentru mulți dintre cei care nu își mai găsesc un loc de muncă.

Fiecare persoană are un anumit sector ,,de lucru”. Au învățat ora la care vin mașinile care ridică gunoiul, dar cunosc și perioada când găsești cele mai multe pet-uri. Înarmați cu saci, dau ture pe la pubele. Unii pleacă cu sacii plini, în unele zile bune. Ce adună, cară apoi la firmele de colectare. Câștigul nu este foarte mare, după spusele lor, atât cât să pună o pâine pe masă.

Am vorbit cu acești oameni. Unii au lucrat la anumite firme de la care au plecat în șomaj. Au bătut pe la porțile altor firme, însă au fost refuzați. Este și cazul unui bărbat care a lucrat ani buni la salubrizare iar acum este în șomaj. Nu își poate permite să trăiască numai din acești bani. Așa că a ales să stea facă curat la containerele din zona Hidrofor fără bani…Nu numai că pleacă cu câte ceva, dar nu suportă să vadă mizerie…

Am vorbit cu edilulu orașului. El cunoaște problemele acestor oameni. Ce soluții va găsi primarul pentru acești oameni?

Sărăcia se găsește și în statisticile făcute țării noastre. În anul 2012, gradul de sărăcie și de ecluziune socială din România a ajuns la 42% din populație. Astfel țara noastră ocupă primele locuri în Europa, nu este depășită decât de Bulgaria. Din păcate cifrele nu arată dramele prin care trec acești oameni nevoiași care ajung să își câștige pâinea… la tomberon!