Arhive

Filarmonica de Stat Sibiu întâmpinăcea mai importantă sărbătoare a creștinătății

Tradiția seriei de concerte „Lumini Pascale” continuă pe 5, 9 și 11 aprilie.

Filarmonica de Stat Sibiu organizează la Sala Thalia, miercuri, 5 aprilie, ora 19:00, un concert dedicat sărbătorii pascale catolice și protestante. Alături de orchestra Filarmonicii, condusă de maestrul Ciprian Marinescu, se va afla Corul „Euphonia” al Filarmonicii „Ion Dumitrescu” din Râmnicu Vâlcea dirijat de Aurel Poenaru, precum și soliștii: soprana Edith Borsos, câştigătoare a numeroase concursuri, cu un repertoriu bogat de operă, operetă şi lucrări vocal-simfonice, mezzosoprana Iulia Merca, solistă a Operei Române din Cluj-Napoca din 2009, Ștefan von Korch, unul dintre cei mai apreciați tenori din România, basul György Levente, cu peste două decenii de carieră internaţională, în prezent manager al Filarmonicii din Târgu Mureş.
Corul „Euphonia” activează în peisajul muzical din anul 1981 și are un repertoriu de peste 2.000 de piese din creaţia românească şi universală. Dirijorul Aurel Poenaru a devenit membru al Corului „Euphonia” în 1998, anul în care a absolvit Liceul de Artă din Râmnicu Vâlcea, urmând apoi toate treptele profesionale.
Programul serii are în prim plan opera în concert „Stabat Mater”, de Gioacchino Rossini, inspirată de imnul religios catolic din secolul al XIII-lea „Stabat Mater Dolorosa”, închinat Fecioarei Maria și suferinței legate de crucificarea Mântuitorului.
Biletele sunt puse în vânzare online pe www.iabilet.ro și la casa de bilete a Filarmonicii, la prețul de 40 lei (50% reducere pentru elevi, studenți, pensionari).
Duminică, 9 aprilie, de la ora 19.00, invităm publicul la Catedrala Mitropolitană, la concertul coral dedicat sărbătorii pascale ortodoxe. Concertul va fi susținut de Corul „Timotei Popovici” al Catedralei Mitropolitane din Sibiu, dirijat de pr. lect. dr. Dan Alexandru Streza, și Corala „Șaguniana” a Preoților din Sibiu, sub conducerea muzicală a preotului Alexandru Szasz. Intrarea este liberă.
Tot sub genericul „Lumini Pascale”, reputatul pianist Ștefan Lovin le oferă sibienilor un recital cameral de excepție, marți, 11 aprilie, ora 19.00, la Sala Thalia, cu lucrări din creația compozitorilor români Nicolae Lungu, Gheorghe Danga, Gavriil Musicescu și Alexandru Podoleanu, dar și cânturi gregoriene.
„Recitalul reunește două dimensiuni sonore – una bizantină, cealaltă gregoriană – într-un singur demers componistic și, totodată, improvizatoric. Cele mai cunoscute corale ortodox-bizantine vor fi reinterpretate, transformate și recontextualizate într-o nouă manieră armonică, polifonică și melodică, dând naștere astfel, unor noi compoziții pentru pian solo, dar păstrând esența și caracterul pe care autorii inițiali au inoculat-o lucrărilor corale”, explică artistul.
Biletele sunt puse în vânzare la casa de bilete a Filarmonicii și online pe www.iabilet.ro, la prețul de 30 lei (50% reducere pentru elevi, studenți, pensionari).

Acțiunile Filarmonicii de Stat Sibiu sunt posibile cu finanțarea Consiliului Județean Sibiu.