“Facturile trebuie să fie SUPORTABILE și să poată fi PLĂTITE!”


Explozia prețurilor la energie și confuzia din rândul consumatorilor este, în primul rând, efectul incompetenței unor reprezentanți ai statului român care ar trebui să apere interesele cetățenilor. În acest context, senatorul social democrat, Felix Stroe, se arată indignat de situația în care se află mulți consumatori și revoltat de scandalul “facturilor la curent și la gaze”:

“Așa nu se mai poate!
Facturile trebuie să fie SUPORTABILE și să poată fi PLĂTITE! Atât de populație și cât de companii. Și nimeni să nu fie deconectat!
Trebuie folosite toate mijloacele legale: plafonarea prețurilor, compensare, reducerea TVA, introducerea impozitului pe veniturile suplimentare obținute ca urmare a liberalizării prețurilor la energia electrică. Acestea sunt rigorile care stau la baza noilor propuneri ale PSD!
Măsurile PSD ajută populația și economia dar, pe ansamblu, au un impact pozitiv asupra bugetului de stat.”

Felix Stroe, senator PSD

PSD va prezenta în coaliție propunerile sale și insistă pentru aplicarea de la 1 februarie, astfel încât populația și economia să aibă cât mai rapid o scădere a facturilor la energia electrică și la gaze până la un nivel suportabil.

“Este vitală, atât pentru populație cât și pentru economie, nu doar scăderea facturilor, ci și descurajarea ulterioară, atât a scumpirilor și cât și a conduitei speculative, ale furnizorilor și producătorilor.”

Felix Stroe, senator PSD

Pe termen imediat PSD vine cu noi măsuri care vizează trei tipuri majore de acțiuni distincte.

  • Plafonare și creșterea pragului de energie consumată de la care se aplică
  • Compensare
  • Introducerea impozitului pe veniturile suplimentare obținute ca urmare a liberalizării prețurilor la energia electrică
  • TVA redus la 5% la facturi

Pentru consumatorii casnici, pentru perioada 1 februarie-1 Mai 2022:

Se plafonează prețul energiei electrice active la 0,308 lei/kwh, se acordă o compensație de 0,29 lei/kwh și se aplică TVA redus la 5%

Se plafonează prețul gazelor la 0,2 lei/kwh, se acordă o compensație de 0,06 lei/kwh și se aplică TVA redus la 5%

Pragul de consum lunar pentru care se aplică plafonarea crește la 500 kwh/lună, la electricitate, și la 400 mc/lună la gaz
Pentru economie și infrastructură critică (școli, spitale, instituții de cultură):

Se plafonează prețul final al energiei electrice la 0,700 lei/kwh, cu TVA de 5% inclus

Se plafonează prețul final al gazelor la 0,300 lei/kwh, cu TVA de 5% inclus

„FOARTE IMPORTANT. MĂSURILE PROPUSE DE PSD AU UN IMPACT POZITIV ASUPRA BUGETULUI DE STAT! PSD are în vedere – pe termen mediu și lung – măsuri care să conducă rapid la creșterea capacităților de producție; reconversia termocentralei MINTIA, finalizarea investiției de la Ișalnița.”

Felix Stroe, senator PSD