Februarie este luna iubirii! Asta spun oamenii care își manifestă dragostea față de parteneri conform tradiției românești. Echivalentul Sfântului Valentin, celebrat pe 14 februarie, Dragobetele este o sărbătoare tipic românească, în care traditia își spune mereu cuvântul. Își are rădăcinile în tradițiile dacice și în credința într-un fel de zeu al iubirii. Odată cu cinstirea de pe 24 februarie, în trecut se marca simbolic și începutul primăverii.
Se spune că Dragobetele, fiul Dochiei era zeul dragostei și al bunei dispozitii. I se mai spunea Cap de Primăvară sau Cap de Vară. În mitologia romană era identificat ca și Cupidon, zeul iubirii. În lumea satului românesc, până la jumătatea secolului XX, Dragobetele era sărbătorit pe 24 și 28 februarie sau pe 1 și 25 martie. După Revoluție, locul lui a fost luat treptat de Sfântul Valentin, care a fost importat din lumea occidentală.
Tradițiile spun că dacă îndrăgostiții vor ca iubirea să rămână vie de-a lungul întregului an, trebuie să se sărute de Dragobete. Însă pentru multe cupluri dragostea nu are o zi anume în care este sărbătorită. Darurile și declarațiile de dragoste sunt prezente în fiecare zi. Însă cu toate acestea, este binevenită și o zi a dragostei.
Dragostea constituie o temă dezbătută permanent în societate. Recent, s-a iscat o controversă legată de sărbătoarea dragostei, înţeleasă în cele mai variate moduri. Ea apare în primul rând de la simpla înţelegere a semnificaţiei şi apoi de la manifestarea dragostei. Definiția dragostei “agape” este: îndelung răbdătoare, plină de bunătate, sinceritate şi loialitate. Însă după ce o definim, oare câți o mai pot sărbători?
Leave a Reply