Arhive

DOUĂ ZECI DE MII DE CONSTĂNȚENI NU ȘI-AU RIDICAT CARDUL DE SĂNĂTATE

Două zeci de mii de constănțeni nu și-au ridicat cardul de sănătate. Asta deși de la 1 mai, dispozitivul este absolut necesar în sistemul medical. Oamenii nu acordă foarte mare importanță dispozitivului, iar cei care merg să își activeze cardurile așteaptă la cozi destul de mari. În plus cadrele medicale susțin că există probleme cu sistemul informatic încă din primele zile de la implementare.

Deși cardul național de sănătate este obligatoriu pentru furnizarea serviciilor medicale, mii de constănțeni par să nu acorde o atenție deosebită acestui aspect. Două zeci de mii de carduri, stau depozitate pe rafturi, și așteaptă să fie revendicate de posesori.

În realitate numărul constănțenilor fără card pare a fi unul mai mare, având în vedere că mulți dintre asigurați nu l-au primit nici prin poștă și nu l-au găsit nici la Casa Județeană de Asigurări de Sănătate.

Persoanele care au nevoie periodic de serviciile medicale sunt impacientate cu privire la ridicarea și utilizarea cardului deși.. nu știu cu exactitate cum și la ce se folosește.

În aceste zile constănțenii se înghesuie la rând pentru a-și ridica adeverințe sau carduri, printre aceștia se găsesc și asigurați ale căror carduri nu funcționează.

Totodoată și sistemul unor unități dă bătăi de cap medicilor .

Printre unitățile spitalicești care se confruntă cu probleme la sistemul prin care se utilizează cardurile de sănătate se regăsește și Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța. Medicii de familie se plâng și ei de faptul că sistemul informatic ce ar trebui să le ușureze munca a fost blocat aproximativ două zile. De teama ca nu cumva să comită vreo ilegalitate, iar prețul medicamentelor prescrise să fie plătit din buzunarul lor, doctorii au refuzat să elibereze rețete compensate pacienților fără card de sănătate. Mai mult decât atât doctorii se plâng că pierd ore în șir pentru activarea unui card.

Pacienții care au nevoie de medicamente sunt nevoiți să revină la medicul de familie pentru activarea cardului.

Din cauza textului de lege foarte ambiguu medicii de familie se tem că eliberarea rețetelor compensate pacienților fără card de sănătate i-ar putea duce în situația în care Casa de Asigurări de Sănătate să le ceară banii pe medicamentele prescrise.

Până la rezolvarea problemelor informatice și a ambiguităților din legislație, medicii de familie rămân între ciocan și nicovală: pe de-o parte trebuie să își ajute pacienții să trăiască, iar pe de altă parte trebuie să fie precauți și să nu încalce legea.

TV Action
Prezentare generală a confidențialității

Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.