Arhive

Dosare penale pentru vânzarea de produse contrafăcute

La data de 11 august a.c., polițiști din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice au desfășurat o acțiune pe linia combaterii fraudelor din sfera contrafacerilor, în satul de vacanță din municipiul Constanța, precum și în stațiunea Mamaia.
În urma activităților, polițiștii au constatat faptul că, la 6 puncte de lucru ale unor agenți economici, erau expuse spre vânzare diferite articole de îmbrăcăminte purtând însemnele și inscripția unor mărci protejate, bunuri în valoare de 15.400 de lei.
În cauză, au fost întocmite 6 dosare de cercetare penală sub aspectul săvârșirii infracțiunii de punere în circulație de produse contrafăcute, conform Legii 84/1998.
Acțiuni desfășurate de polițiști
La data de 11 august a.c., în intervalul orar 10.00-18.00, polițiști din cadrul Poliției stațiunii Mamaia, cu sprijinul jandarmilor din cadrul G.J.M. Tomis Constanța, au desfășurat o acțiune pe linia protejării populației împotriva unor activități de producție, comerț sau prestări de servicii ilicite, precum și pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice.
În urma activităților, polițiștii au legitimat peste 100 de persoane, fiind aplicate 95 de sancțiuni contravenționale la Legea 12/1990, în valoare de 35.250 de lei.
La data de 11 august a.c., în intervalul orar 09.00-15.00, polițiști din cadrul Serviciului de Ordine Publică au desfășurat o acțiune pe raza orașului Năvodari, la operatorii de plajă.
În urma activităților, polițiștii au aplicat 3 sancțiuni contravenționale, în valoare de 5.300 de lei, la H.G. 301/2012 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor și protecția persoanelor.
La data de 11 august a.c., în intervalul orar 11.00-14.00, polițiști din cadrul Poliției stațiunii Neptun, cu sprijinul jandarmilor din cadrul I.J.J. Constanța, au desfășurat o acțiune pe raza stațiunilor Neptun, Olimp, Jupiter, Cap Aurora și Venus, pe linia verificării respectării măsurilor prevăzute de Legea nr. 55/2020 și a celorlalte acte normative referitoare la măsurile de protecție individuală și distanțarea socială.
În urma activităților, polițiștii au legitimat aproximativ 30 de persoane și au verificat 13 operatori de plajă, fiind aplicate 3 sancțiuni contravenționale, în valoare de 300 de lei.
La data de 11 august a.c., în intervalul orar 12.00-16.00, polițiști din cadrul Poliției municipiului Medgidia au desfășurat o acțiune pe raza municipiului Medgidia, pe linia legalității desfășurării transportului rutier în regim taxi.
În urma activităților, polițiștii au aplicat 11 sancțiuni contravenționale, în valoare de 4.225 de lei, la O.U.G. 195/2002.
La data de 11 august a.c., în intervalul orar 12.00-19.00, polițiști din cadrul Poliției orașului Năvodari, cu sprijinul jandarmilor din cadrul I.J.J. Constanța, au desfășurat o acțiune pe linia protejării populației împotriva unor activități de producție, comerț sau prestări de servicii ilicite.
În urma activităților, polițiștii au legitimat peste 60 de persoane, fiind aplicate 19 sancțiuni contravenționale, în valoare de 11.155 de lei, dintre care 7 la Legea 12/1990, 2 la Legea 61/1991 și 10 la O.U.G. 195/2002.
La data de 11 august a.c., în intervalul orar 21.00-24.00, polițiști din cadrul Biroului de Poliție Vama Veche – 2 Mai, cu sprijinul jandarmilor din cadrul G.J.M. Tomis Constanța, au desfășurat o acțiune pe linia verificării respectării măsurilor prevăzute de Legea nr. 55/2020 și a celorlalte acte normative referitoare la măsurile de protecție individuală și distanțarea socială, precum și pe linia prevenirii comiterii de fapte antisociale.

În urma activităților, polițiștii au aplicat 15 sancțiuni contravenționale, în valoare de 15.300 de lei, dintre care 4 la Legea 55/2020.

Totodată, polițiștii le-au adus la cunoștință cetățenilor și operatorilor economici prevederile legale în ceea ce privește distanțarea fizică și purtarea măștii de siguranță.


Infracțiuni la regimul rutier, constatate de polițiști
La data de 11 august a.c., în jurul orei 12.30, polițiști din cadrul Postului de Poliție Nicolae Bălcescu au identificat un bărbat, de 28 de ani, care a condus un autoturism pe strada Vârful cu Dor din localitatea Nicolae Bălcescu, fără a poseda permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule.


La data de 11 august a.c., în jurul orei 13.20, polițiști din cadrul Poliției orașului Cernavodă au identificat un bărbat, de 51 de ani, care a condus un autoturism pe strada Canalului din orașul Cernavodă, iar cu ocazia verificărilor s-a stabilit faptul că autoturismul condus este radiat din circulație.


La data 11 august a.c., în jurul orei 15.40, polițiști din cadrul Serviciului Rutier Constanța au identificat un bărbat, de 69 de ani, care a condus un autoturism pe strada Dr. Victor Climescu din orașul Techirghiol, în timp ce se afla sub influența băuturilor alcoolice. În urma testării cu aparatul etilotest a rezultat o valoare de 0,97 mg/l alcool pur în aerul expirat, bărbatul fiind condus la spital pentru prelevarea de mostre biologice în vederea stabilirii alcoolemiei în sânge. Bărbatul în cauză a fost implicat într-un eveniment rutier soldat cu pagube materiale.


La data de 11 august a.c., în jurul orei 17.30, polițiști din cadrul Biroului Rutier Constanța au identificat un bărbat, de 50 de ani, care a condus un autoturism pe bulevardul Mamaia, în stațiunea Mamaia, fără a poseda permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule.


La data 11 august a.c., în jurul orei 19.50, polițiști din cadrul Serviciului Rutier Constanța au identificat un bărbat, de 32 de ani, care a condus un autoturism pe DN 2A, pe raza localității Mihail Kogălniceanu, în timp ce se afla sub influența substanțelor psihoactive. În urma testării cu aparatul drug-test a rezultat o valoare pozitivă pentru THC-5, bărbatul fiind condus la spital pentru prelevarea de mostre biologice în vederea stabilirii substanțelor în sânge.


La data 11 august a.c., în jurul orei 20.00, polițiști din cadrul Poliției stațiunii Neptun și ai Secției 3 Rurală Mangalia au identificat un bărbat, de 49 de ani, care a condus un autoturism pe raza comunei 23 August, fără a poseda permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule și în timp ce se afla sub influența băuturilor alcoolice. În urma testării cu aparatul etilotest a rezultat o valoare de 0,84 mg/l alcool pur în aerul expirat, bărbatul fiind condus la spital pentru prelevarea de mostre biologice în vederea stabilirii alcoolemiei în sânge.


La data de 11 august a.c., în jurul orei 20.15, polițiști din cadrul Postului de Poliție Cuza Vodă au identificat un bărbat, de 30 de ani, care a condus un tractor neînmatricular și reînregistrat pe strada Medgidiei din localitatea Cuza Vodă, fără a poseda permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule.


La data 12 august a.c., în jurul orei 00.10, polițiști din cadrul Secției 4 Rurală Medgidia au identificat un bărbat, de 35 de ani, care a condus un autoturism pe DJ 223B, fără a poseda permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule și în timp ce se afla sub influența băuturilor alcoolice. În urma testării cu aparatul etilotest a rezultat o valoare de 1,02 mg/l alcool pur în aerul expirat, bărbatul fiind condus la spital pentru prelevarea de mostre biologice în vederea stabilirii alcoolemiei în sânge.


La data 12 august a.c., în jurul orei 00.20, polițiști din cadrul Biroului Rutier Mangalia au identificat un bărbat, de 40 de ani, care a condus un autoturism pe Șoseaua Constanței din municipiul Mangalia, în timp ce se afla sub influența băuturilor alcoolice. În urma testării cu aparatul etilotest a rezultat o valoare de 0,72 mg/l alcool pur în aerul expirat, bărbatul fiind condus la spital pentru prelevarea de mostre biologice în vederea stabilirii alcoolemiei în sânge.


La data 12 august a.c., în jurul orei 00.45, polițiști din cadrul Secției 9 Rurală Topraisar au identificat un bărbat, de 22 de ani, care a condus un autoturism pe Primăriei din localitatea Chirnogeni, fără a poseda permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule și în timp ce se afla sub influența băuturilor alcoolice. În urma testării cu aparatul etilotest a rezultat o valoare de 0,36 mg/l alcool pur în aerul expirat.


La data 12 august a.c., în jurul orei 02.50, polițiști din cadrul Serviciului Rutier Constanța au identificat un bărbat, de 36 de ani, care a condus un autoturism pe DN 39, în localitatea Lazu, în timp ce se afla sub influența băuturilor alcoolice. În urma testării cu aparatul etilotest a rezultat o valoare de 0,42 mg/l alcool pur în aerul expirat, bărbatul fiind condus la spital pentru prelevarea de mostre biologice în vederea stabilirii alcoolemiei în sânge.


În toate cauzele au fost întocmite dosare de cercetare penală.
Sfaturi pentru prevenirea furturilor din autoturisme
Știați că hoții nu își iau concediu? Că prima cauză favorizantă pentru comiterea furturilor din autoturisme o reprezintă neglijența părții vătămate? Că pentru comiterea unui furt din autoturism este nevoie de mai putin de un minut?


Acesta a fost subiectul principal pe care l-au abordat polițiștii Biroului de Analiză și Prevenire a Criminalității și ai Poliției stațiunii Mamaia cu turiștii veniți în concediu în stațiunea Mamaia.
Turiștilor le-au fost prezentate cauzele care duc la apariția infracțiunilor de furt din autoturisme, modurile de operare cel mai frecvent folosite de către autori, dar și bunurile susceptibile a fi sustrase.
În acest sens, polițiștii recomandă:

  • Nu țineți documentele, telefonul sau alte bunuri de valoare în autovehicul;
  • Asigurați-vă la plecare că autoturismul este încuiat, chiar dacă s-a auzit sistemul de inchidere la activare;
  • Autoturismele trebuie încuiate și cu geamurile închise atunci când sunt lăsate în parcare, chiar dacă plecați doar pentru câteva minute;
  • În stațiile de alimentare cu carburanți, pe timpul achitării contravalorii combustibilului, acționați sistemul de închidere a ușilor.
    Activitățile desfășurate fac parte din Programul local Litoral 2020 în județul Constanța.